С до 40% може да поскъпнат новите апартаменти у нас

...
С до 40% може да поскъпнат новите апартаменти у нас
Коментари Харесай

Нова наредба може да оскъпи апартаментите с до 40%

С до 40% може да нарастнат новите жилища у нас поради нова разпоредба за установяване на условията за досегаемост и повсеместен дизайн на постройките. Наредбата цели да обезпечи по-лесен достъп на хората с увреждания до жилищните блокове у нас.

Тя влезе в действие през март, припомнят от Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП), които показват своите терзания, по отношение на условията, написани в нормативния документ, написа " Труд ".

Наредбата анулира остарялата Наредба №4 от 2009 година за планиране, осъществяване и поддържане на градежите в сходство с условията за налична среда за популацията.

“Чрез наредбата става невероятно проектирането на по-малки жилища. Новата разпоредба за наличната среда не взема решение проблеми, а основава такива. Там написа, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна постройка би трябвало да дава отговор на условията за човек с увреждания.

Това ще докара до повече общи елементи в постройките, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата. А по-голямата повърхност ще вдигне крайната цена на новите жилища с близо 30 до 40 на 100. И в последна сметка хората с увреждания също ще платят по-висока цена”, предвижда Георги Шопов, ръководител на асоциацията.

“Против тази разпоредба не сме единствено ние, а и редица други представителни асоциации. Новата разпоредба ще усложни проектирането и ще направи минималната повърхност на един двустаен апартамент 80 кв. м. Едно от условията е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м. А това единствено по себе си постанова един образ на жилищата, което не е редно”, сподели Шопов.

Огромните тераси при тези нови условия за плана ще бъдат за сметка на хола, добави предприемачът. Друго условие в наредбата е терасата да е на едно равнище със стаята която води до нея, с цел да може човек с инвалидна количка да се придвижи.

“Има и друго условие - минималната ширина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните (интериорни) порти - най-малко 80 см”, добави още той.

Георги Шопов счита, че новите текстове за налична среда ще създадат невероятно проектирането на по-малки тоалетни в жилищата, тъй като и за тях има условия - да са 1,50 метра на 1,50 метра, което значи една огромна баня с тоалетна.

А при съществени поправки, преустройства и смяна на предназначението на парцели пространствата също би трябвало да се пригодят към новата разпоредба, което в доста случаи ще бъде невероятно.

Георги Шопов предлага обществото ни да намерения в напълно друга посока за поддръжка на хората с увреждания, както е в Холандия, Дания и други страни от Западна Европа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР