С до 40% могат да бъдат увеличени оборотите в курортите

...
С до 40% могат да бъдат увеличени оборотите в курортите
Коментари Харесай

Банкоматите могат драстично да увеличат оборотите в курортите

С до 40% могат да бъдат увеличени оборотите в курортите при съществуването на банкомати в комерсиалните обекти. Това демонстрира изследване на водещата интернационална компания за финансови услуги Euronet. Повече от 80% от заплащанията в България са в брой, което е показателно за нуждата от елементарен и бърз достъп до кеш за потребителите. Инсталирането на ATM устройство в търговски обекти има капацитета доста да увеличи клиентопотока, както и удовлетвореността на туристите в курортните дестинации. Това е изключително годно за обекти, които имат мощна конкуренция, като супермаркети, аптеки и прочие, предлагащи артикули и услуги, които могат да бъдат закупени и от прилежащи търговци.

Много от дребните бизнеси в курортите у нас не могат да си разрешат да поддържат ПОС устройство поради комисионните върху оборота, които се удържат от банката на търговеца. Това прави невъзможни директните разплащания с банкови карти за туристите и заплащането в брой остава единствената алтернатива за тях. Именно затова слагането на банкомат е работещо решение за привличането на клиенти. Освен това инсталирането на АТМ устройство би подсигурило спомагателен приход от наеми за магазини, заведения за хранене и фамилни хотели. Това може да форсира пост-COVID възобновяване в туризма, който е измежду най-силно засегнатите браншове от пандемията.

Голям % от заплащанията в курортите се прави в брой и това предопределя нуждата от банкомати там. Редица справедливи аргументи, като да вземем за пример нарасналите функционални условия към АТМ устройствата и високите разноски за поддръжка, принудиха банките в България да изтеглят по-старите си машини от пазара. От друга страна, актуалната рецесия докара до стесняване на вложенията, в това число и тези за нови банкомати. Едни от най-пострадалите региони в това отношение са точно курортите, където банковият бизнес е със сезонен темперамент, което е спомагателен фактор за евакуиране на финансовите институции. Този проблем изисква новаторски решения и самодейност от самите търговци по места.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР