С до 4 бюлетини ще гласуваме на местния вот утре.

...
С до 4 бюлетини ще гласуваме на местния вот утре.
Коментари Харесай

Много важно! Гласуваме с до четири бюлетини на вота утре

С до 4 бюлетини ще гласуваме на локалния избор на следващия ден. Броят им може да доближи толкоз към огромните градове с районно разделяне, а точно София, Пловдив и Варна, написа Монитор.

В селата към тях, с изключение на бюлетината за кмет на община, за общински съветници и за областен кмет, ще би трябвало да се пуска в урната и такава за кмет на кметство.

Щом влезем в изборното помещение членовете на СИК ще би трябвало да ревизират дали присъстваме в описите, като създадат сличаване с персоналните ни документи.

Бюлетината би трябвало да бъде откъсната от кочана пред гласоподавателя, по-късно член на комисията да я сгъне на две по широчината и да удари първи щемпел.

Преди излизане от тъмната стаичка, гласоподавателят би трябвало да я сгъне още веднъж, тъй че тайната на вота му да е предпазена. Следва втори щемпел и отделяне на отрязъка с номера на бюлетината от член на комисия.

Едва тогава тя би трябвало да бъде пусната в урната.

Поради сложността на локалните избори и множеството на брой регистрирани претенденти за общински съветници обаче, има няколко града, където бюлетината ще е по-дълга и по-широка. Става дума за София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив.

От ЦИК предизвестяват че, при прегъване единствено на две, бюлетината ще остава по-голяма и е допустимо да остане отворена или да затрудни слагането на други бюлетини в кутията.

Именно по тази причина предлагат, след слагането на втория щемпел и откъсването на отрязъка, жителите да я прегънат трети път, само че отвесно.

Както и на предходните избори, на които обаче се гласуваше и с машини в неделя ще можем да маркираме бюлетината единствено със знаците Х и V, сложени със наследник химикал.

Всички останали типове, като кръгчета или кръстчета да вземем за пример, ще създадат вота недействителен.

Същото ще важи,ако напишем каквито и да е други знаци, букви или числа върху бюлетината или даже я пуснем празна в урната Наред с това от ЦИК предлагат гласоподавателите авансово да решат кого желаят да изпратят в локалната власт.

Причината е опцията за отбелязване на преференция в бюлетината за общински съветници.

Вляво са изредени всички партии, обединения и самостоятелни претенденти, а техните номера са сложени в квадратчета.

Отдясно в кръгчета пък са подредени номерата на претендентите от съответната листа. Най-отдолу в бюлетината ще има и квадратче "Не поддържам никого ".

Този избор се смята за автентичен, оказва въздействие за повдигането на изборната интензивност, само че не и при определянето на мандатите за общински съветници.

При сбъркан избор от наша страна ще имаме право единствено на една корекция. При този случай ще получим нова бюлетина. 1000 лева е санкцията за гласоподавател, който си направи селфи с бюлетината, до момента в който е в тъмната стаичка или по някакъв метод разкрие вота си.

Изборният ден ще стартира в 7.00 часа сутринта и би трябвало да завърши в 20.00, само че в случай че пред дадена секция има опашки, той може да продължи и до 21.00 часа. За сецкиите с над 200 гласоподаватели ще има по две тъмни стаички.

В деня на размисъл и в дни на вота е неразрешена пропагандата, както и публикуването на данни от социологически организации, а продажбата на алкохол бе неразрешена в избрани обитаеми места, за разлика от други.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР