С до 15 000 лева може да бъде глобена болница,

...
С до 15 000 лева може да бъде глобена болница,
Коментари Харесай

Започват да глобяват болници с големи разлики в заплатите

С до 15 000 лв. може да бъде санкционирана болница, която от 1 март не съблюдава правилото, че разликата сред най-ниската и най-високата заплата на медицинския личен състав е най-много 10 пъти. Това планува планът на анекс към Националния рамков контракт, направен по време на договарянията сред Здравната каса и Българския лекарски съюз. Такива ще бъдат извършени и през днешния ден, на съвещание на Надзорния съвет на Касата. 

В плана са заложени наказания за лечебните заведения, които не изпълнят отговорностите си да обезпечат минималните контрактувани заплати за лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти и други експерти. 

При първо нарушаване санкцията ще е сред 200 и 500 лв. на случай, а при последващо ще стига до 1000 лв., още веднъж на човек. Според Националния рамков контракт това би трябвало да се случи до края на февруари. Същият е срокът, в който лечебните заведения би трябвало да изпълнят правилото за оптималната разлика сред най-ниската и най-високата заплата, заяви БНР.

Целта е да се понижи ножицата сред директорските хонорари и тези на най-зле платените фрагменти. Глобата за това нарушаване ще стартира от 3000 лв. и ще стига до 15 000, планува планът. 

За персоналните лекари е заложено нарастване на цената, която Касата ще заплаща за слагане на целесъобразна ваксина по национална стратегия – да вземем за пример против грип. 

Това ще коства 10 лв., вместо сегашните 4. За ехографско проучване на сърцето, което се прави от кардиолог, се предлага цена от 25 лв., а за проучване на кръвна картина лабораторията да получава 3, 60 лв., планува анексът. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР