С днешното решение на Конституционния съд няма как да бъде

...
С днешното решение на Конституционния съд няма как да бъде
Коментари Харесай

Тодоров след решението на съда: КЕВР не може да приеме цената на газа за август

" С днешното решение на Конституционния съд няма по какъв начин да бъде призната цена на газа за август ". Това съобщи на брифинг шефът на Комисията по енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров.

Изказването му е във връзка оповестеното решение на Конституционния съд, че назначението му от Народното събрание от 9 февруари т.г. е нелегално.

" Моята молба към българските народни представители е неотложно да започват процедура за избор на ръководител на КЕВР, добави Тодоров.

" В момента, в който решението на Конституционният съд влезе в действие, аз ще напусна позицията ръководител на КЕВР ", съобщи Тодоров.

" Уважавам решението на съда и ще се съобразя с него " безапелационен е той.

По отношение на решенията на КЕВР, които имат непосредствено отношение към сметките на бита за електричество, отопление и газ, Тодоров разгласи, че всички те са годни, защото са взети от всички членове на комисията и неговият глас не е бил решителен.

" С днешното решение явно се споделя, че изборът на Народно събрание на ръководител на КЕВР е противоконституционен. Това има значение във връзка с валидността на актовете на комисията и във връзка с работата на комисията ", добави Тодоров.

" В бранш електроенергетика комисията одобри решение за новите цени на електричеството от 1 юли 2022 година. Тези цени плануват минимално нарастване от 3 %, когато в цяла Европа цените се подвигат с над 50%, в някои страни над 80%. КЕВР откри запаси в системата и усили цените за българските консуматори за идващите 12 месеца единствено с 3%. ", сподели Тодоров.

По отношение на газа: " Бяха подхванати доста ограничения от комисията, във връзка с либерализацията на търговията, обезпечаването на механизъм, по който " Булгаргаз " да си набира нужните количества, тъй че да задоволи потреблението в изискванията на спрени доставки от " Газпром ", сподели Тодоров и добави и узаконяването на втората тръба от Гърция за доставки на газ.

" От този миг нататък България не зависи единствено от един снабдител и единствено от една тръба. Затова аз съм оптимист във връзка с доставките и обезпечаването на газа за в бъдеще ", сподели ръководителят на КЕВР.

" Всички знаете за шокиращите изказвания за нарастване на топлинната сила сред 150-300 %, които видяхме през април и май месец. Реалното нарастване, което беше заслужено да дадем, беше 120%. Независимо от това комисията откри запаси. Спря дотациите на ВЕИ производителите и тези пари ги насочи към бита с цел да могат българските жители да имат една сигурност и да имат търпими цени на топлинната сила през зимния сезон. Всички тези решения, за електричеството, за газа и топлинната сила, са взети от тук присъстващите членове на комисията единомислещо. В този смисъл моето присъединяване и моят глас не са имали решаващо решение. Това значи, че тези решения са годни и българските жители могат да разчитат на към този момент взетите решения от КЕВР що се отнася до цените за идващите 12 месеца ", безапелационен е Тодоров, само че въпреки всичко по-късно добави:

" Както видяхме всичко в България може да бъде оспорено, това е правилото на правовата страна ".

По най-бързия метод да се образува избор за нов ръководител на Комисията за енергийно и водно контролира. КЕВР не може да седи без ръководител, това ще докара до цялостен безпорядък в българската енергетика. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в Народното събрание след оповестеното решение на Конституционния съд, с което се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушаване на Конституцията, съобщи БГНЕС.

" Решението на съда значи, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтригувана страна, което значи колапс за българската енергетика ", сигнализира Атанасова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР