С дигитализацията постоянно и в реално време оптимизираме процесите, а

...
С дигитализацията постоянно и в реално време оптимизираме процесите, а
Коментари Харесай

Инвестираме в технологии и хора

С дигитализацията непрекъснато и в действително време усъвършенстваме процесите, а текучество при нас няма, споделя инж. Делчо Николов, изпълнителен шеф на „ Асарел-Медет “. Той ръководи сдружението от 2014 година Член е на УС на Българската минно-геоложка камара от 2017 година като представител на подотрасъл „ Рудодобив “. Завършил е „ Минно инженерство “ в Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “ в София. Работи в „ Асарел-Медет “ от 1980 година Последователно е началник на сектор, шеф на рудник „ Асарел “, началник на направлението за софтуерно развиване и шеф „ Производствено-технически действия “. През 2011 година става общоприет шеф, а от 2014 година е член на УС и изпълнителен шеф. Член е на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия.

- В какво положение е минният бранш?

- Нашият отрасъл като цяло има опит с разнообразни рецесии, претърпели сме доста. Но за това, което ни сполетя през последните две години, несъмнено не бяхме готови. Първо рецесията с ковид, през тази година и войната в Украйна дружно с световната икономическа неустановеност, цените на енергоносителите и редица опасности за доставките на първични материали. Добрата вест в тази обстановка за нас е, че след първичния спад при започване на коронавирус рецесията през предходната година цената на медта се увеличи и минният отрасъл регистрира растеж на добитата продукция с над 25% през 2021 година Благодарение на огромния скок на котировките на металите на международните тържища беше регистрирано доста нарастване в цената на добитата продукция със 70 до 80%. И добре, че се увеличи цената на медта. С този фрапантен скок на цената на енергоносителите, на който бяхме очевидци през предходната година, много компании от нашия отрасъл щяха да имат съществени проблеми.

- Как оценявате последните 12 месеца за вашето сдружение?

- Годината беше сполучлива. Въп­реки компликациите продължихме осъществяването на нашите седем стратегии за стабилно развиване. Само за 2021 година сме вложили 57 млн. за рационализация, запазване на околната среда, безвредни условия на труд, повишение на квалификацията на работещите. А от приватизацията на „ Асарел “ до през днешния ден сме вложили над 1,4 милиарда лева, с което малко компании в страната могат да се похвалят. В нашия отрасъл сме привикнали да мислим дълготрайно и да се приготвяме за компликациите овреме. Прогнозите на икономистите са, че в края на 2022 година ни чака криза, която може би ще се усети мощно в България. Цената на медта единствено за месец спадна с 20%. Въпреки всичко в вероятност чакаме усилване на въздействието на медта, защото тя е една от базовите първични материали за осъществяването на уговорките по Зелената договорка. Освен това никой не може да си показа към този момент живота без компютри, без смарт телефони, все по-модерни тв приемници и електрически автомобили. А за всички тях е нужна доста мед.

- Как войната в Украйна и рецесията във веригите на доставки се отразиха на работата на сдружението?

- За благополучие нямаме доста доставки от Русия и Украйна. Войната не ни се отразява непосредствено на този стадий. Имаме леки закъснения в доставките на избрани артикули, само че на този стадий това не се отразява на работата ни. Предизвикателството за екипа ни е да може да ги планува и да предприеме изпреварващи дейности, с цел да не се стигне до прекъсване на производството. Тези две рецесии, пред които се изправихме през последните две години, ни научиха, че и най-големите проблеми могат да ти бъдат от изгода. Защото, когато обстановката е спокойна, когато всичко ти върви по проект, не можеш да усетиш кои са мощните ти страни и къде са ти проблемите. Турбулентната конюнктура ни оказа помощ да осъзнаем какъв брой добър и обединен екип сме всички, работещи в „ Асарел-Медет “, и че във всеки миг можем да разчитаме един на различен.

- Как отговаряте на условията за зелена стопанска система?

- Модернизацията и дигитализацията за „ Асарел-Медет “ не са част от „ бъдещите ни креативен проекти “, както се споделя, а от дълги години са на дневен ред  в нашата компания. Дигиталната промяна и нововъведенията са измежду главните ни цели. Автоматизирани системи ръководят рудничния превоз, процесите в обогатителната фабрика, работата на нашите три пречиствателни станции. Целта е непрекъснато да усъвършенстваме процесите в действително време. По този метод ще се усъвършенства извличането на медта, ще има по-малко боклук на звук модифицирана руда, ще се понижи още въглеродният отпечатък на компанията. Като приказваме за зелена стопанска система, няма по какъв начин да не загатна нашата апаратура за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични води. Тя безусловно прави от нищо нещо и е образец за кръгова стопанска система. От омеднени руднични води произвеждаме катодна мед с непорочност 99,99%. Това е краен артикул, който се търгува на Лондонската железна борса.

Доколко сме съвременна минна компания, считам, че задоволително приказва фактът, че през предходната година получихме огромната премия за нововъведения на Българската минно-геоложка камара. Признанието пристигна поради плана X-Mine, по който се тестваха технологии, считани за бъдещето на минното дело. Те понижават отпадъка и екологичния отпечатък още в стадия на геоложкото сондиране и подбиране на рудите. От 2022 година сме единствената българска компания, която е част от различен иновационен план – AGEMERA, който също ще способства за реализиране на задачите за стабилно развиване. Чрез него ще се изследва какъв е капацитетът на Европа във връзка с така наречен сериозни първични материали, нужни за зеления преход.

- Колко огромен е екипът на „ Асарел-Медет “ и какво кара един младеж да изиска кариера в минния бранш?

- Като изпълнителен шеф мога да кажа, че съм горделив да бъда част от този екип от огромни експерти и на първо място хора с огромни сърца. Познавам персонално над 90% от работещите в „ Асарел-Медет “. При нас можете да срещнете хора, които са с по 40–45 години стаж в компанията. Заедно с тях работят младежи на по 19–20 години, които са ученици на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище и са част от паралелките с дуална форма на образование. На всички приключили минни специалности предлагаме трудови контракти и тези, които имат предпочитание да работят, към този момент са част от нашия екип. От 2004 година организираме стажантска стратегия. При нас идват студенти от цяла България от разнообразни университети и специалности. И сухата статистика е показателна – всеки пети от тях остава да работи в „ Асарел “. При нас текучество на хората на практика няма. Напротив, всекидневно получаваме молби от хора, които имат предпочитание да станат част от нашата компания. Модернизацията, дигитализацията и нововъведенията са значими, само че без хората и най-модерното съоръжение е единствено купчина желязо. Затова наш приоритет е да влагаме освен в технологиите, само че и в развиването на хората. 
„ Асарел-Медет “ АД е първата българска минна компания, която прави актуален рандеман и преправка на медни руди. Дружеството е притежател на над 90 национални и интернационалните оценки в региона на вложенията, нововъведенията, екологията, мениджмънта, фирмената просвета, сигурността на труда и корпоративната обществена отговорност. Екипът е от 1200 работещи в „ Асарел-Медет “ АД и 1100 заети в дъщерни и смесени сдружения. Дружеството обичайно е максимален и важен донор на Община Панагюрище. Само от 2012 година посредством публично-частно партньорство с локалната власт са осъществени обществени планове за над 150 млн. лева Най-значимите измежду тях са дарителската зала трезор за Панагюрското златно богатство и публично-частните партньорства за построяването на многофункционалната спортна зала „ Арена Асарел “ и модерната Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Уни Хоспитал “.


Автоматизирана система Siemens ръководи процесите в обогатителната фабрика „ Асарел “. Снимка: Асарел-Медет
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР