С действията си и с решенията си правителството на Борисов

...
С действията си и с решенията си правителството на Борисов
Коментари Харесай

Нинова: Имаме план за спасение на българските фирми и работни места

„ С дейностите си и с решенията си държавното управление на Борисов задълбочава рецесията, вместо да я взема решение и то във всички направления. По отношение на здравната рецесия – не се оправиха, помните, че имаше интервал, в който бяхме преди всичко по смъртност от коронавирус в Европа. Ваксинационната акция явно не върви – искащите непринудено да се имунизират, по прогнозите, които през вчерашния ден видяхме, ще създадат това чак през 2040 година С дейностите си, които са некомпетентни, неорганизирани и нямат потенциал да се оправят, задълбочават и социално-икономическата рецесия, за която предизвестяваме от месеци. ” Това съобщи по време на конференция в централата на Българска социалистическа партия ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Тя напомни, че от Българска социалистическа партия са предложили незабавни, краткосрочни и дълготрайни ограничения: „ Имахме и своя различен проект за стопанската система, само че ръководещите не чуха нашите оферти. ” Вследствие на това, по думите й, през днешния ден нито едно от междинните предприятия не е получило помощта си от 30 до 150 хиляди лв. и то от тези, които са кандидатствали, минали са процедурата и към този момент са утвърдени.
„ Още не е стартирала акцията за дребните предприятия. Това значи съвсем година забавяне от първата рецесия. Докато в Европа се взеха ограничения от държавните управления още на втората седмица. 30 % от дребните компании към този момент са банкрутирали. Много компании, които не престават да работят, регистрират понижаване на оборотите си с до 50 %. Какъв е резултатът от това? Завършихме 2020 година с 400 хиляди нови безработни, а единствено при започване на януари 15 хиляди нови ”, установи Нинова.
Тя обърна внимание, че отговорностите по заемите на семействата са се нараснали с 6,6 % на годишна база. Жилищните - с 11 %.
 Корнелия Нинова: Българска свободна телевизия има бъдеще Корнелия Нинова: Българска свободна телевизия има бъдеще
Честит празник на всички работещи и свързани с Българска свободна телевизия. Това, което желая да ви кажа, мога да го събера в пет думи...
„ Това значи едно - увеличена безработица, а в резултат от това и обедняване. Имаме съответни оферти. Нашият проект средносрочен, дълготраен за смяна в стопанската система и въобще за смяна в ръководството на страната - ще работим по него, само че в този момент се постановат незабавно няколко ограничения, с цел да спасим българските компании и произвеждане, а оттова да помогнем на хората да не изгубят работните си места и да не се задълбочава обедняването и неравенствата. Казваме го от името на доста хора и компании, с които беседваме. Настояваме да се вземе централно решение - да не се трансферира на кметовете - компаниите да не заплащат налог здания и такса боклук за този интервал. Те са затворени, не работят, не създават боклук, само че имат продължаващи отговорности да го заплащат ”, подчертава Нинова.
Второто предложение на Българска социалистическа партия е обвързвано с българско произвеждане и български артикули – на български хранителни артикули.
„ Става въпрос за млекопроизводство, месопроизводство, консервна индустрия. Какво е ситуацията там? Тези компании и предприятия стопират да изкупуват продукция от земеделските производители, тъй като складовете им са цялостни. Спират да купуват мляко от млекопроизводителите. Това значи удар и в частта селско стопанство и аграрни производители, които също ще стартират да банкрутират. Процесите са свързани и вървят във верига. Решението, което предлагаме - да се отвори Държавният запас. Да се освободят артикули от запаса за пазара. ” Според Нинова тези артикули ще бъдат на по-ниски цени, тъй като запасът не работи на облага. Предложението на Българска социалистическа партия е запасът да се зареди още веднъж, като се изкупят продуктите от българските производители - по този начин ще се помогне и на тяхната ликвидност, само че ще им се даде опция по веригата те да стартират да изкупуват от земеделските производители.
„ Разбира се, да не отварят запаса, с цел да си вършат далавери. Предложението ни е безусловно кардинално и е в поддръжка на българските жители, които са останали без работа, български производители и родно произвеждане. И през днешния ден чухме бодряшки изявления по какъв начин 2 милиарда са дадени за стопанска система. Парите на хората би трябвало да стигнат до хората. Това, което отпуска държавното управление, са парите от налози. Факт е, че не стигат до тях. Вие виждате реакциите и на хората, които изпитват усложнения да си заплащат ежедневните разноски ”, разяснява още Нинова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР