С децата, останали без родители, с жените, загубили мъжете си:

...
С децата, останали без родители, с жените, загубили мъжете си:
Коментари Харесай

Убита от руска ракета: свидетелствата на Виктория Амелина

С децата, останали без родители, с дамите, изгубили мъжете си: украинската писателка Виктория Амелина беше в епицентъра на събитията. Завещаното от нея може да помогне за изправянето на виновните пред съда.

" С огромна тъга ви оповестяваме, че на 1 юли в болница " Мечников " в град Днипро спря да бие сърцето на писателката Виктория Амелина. Тя издъхна от животозастрашаващи рани, нанесени ѝ от ракетна офанзива на съветските окупатори против ресторант в Краматорск ", се споделя в изказване на украинския ПЕН клуб, чийто член беше и Амелина.

" Лети във вечността, светла птицо! ", написаха създатели, деятели, публицисти и издатели в обществените мрежи във връзка гибелта на украинската писателка. На 27 юни, когато, 37-годишната писателка е била в центъра на града, дружно с делегация от колумбийски публицисти и писатели.

" Литературата загуби една приключена писателка "

Виктория Амелина е родена в Лвов в Западна Украйна. Като ученичка емигрира в Канада дружно с татко си, само че по-късно взема решение да се върне в родната си Украйна. Тя следва в Политехническия университет, по-късно работи в интернационална софтуерна компания, само че най-после избира писането. Авторка е на два романа и една детска книга. Носителка е на премията " Джоузеф Конрад ", която се дава на млади украински писатели.

През 2014 година Амелина издава дебютния си разказ " Ноемврийският синдром или Homo Compatiens ", който намира място в няколко ранглисти за най-хубави книги. Романът ѝ " Дом за Дома " (2017) е отличен с премията за най-хубава прозаичност на литературния фестивал " Толока " в Запорожие. През 2016 година е оповестена детската книга на Виктория Амелина " Някой или Водно сърце ". Книгите ѝ са преведени на полски, чешки, немски, нидерландски и британски език.

" Украинската литература загуби една приключена писателка ", споделя пред Дъждовни води Мариана Савка от украинското издателство " Старият лъв ". Тя напомня, че Амелина е описала доста мъчителни глави от, тъй като е била непрекъснато в епицентъра на събитията. " Тя беше доста покрай фронтовата линия - с децата, които са изгубили домовете и родителите си, с дамите, които са изгубили всичко в тази война, а също и с бойците ", споделя издателката.

" Дневник на войната "

От лятото на 2022 година тя е част от правозащитната организация " Хрътки на истината " и от екипа, който документира в регионите, освободени от украинските сили. В този интервал тя работи и по първата си англоезична нехудожествена книга " Дневник на войната и справедливостта: Да погледнем към дамите, които гледат войната ". В книгата, която скоро ще бъде оповестена в чужбина, Амелина споделя за дами, които са документирали по какъв начин живеят в изискванията на война и.

 Разрушената от ракета пицария в Краматорск.
© Donetsk regional administration/AP/picture alliance

Разрушената от ракета пицария в Краматорск.

" В тази нежна млада жена имаше толкоз доста мощ, дълбочина и гений - и най-много добрина. Не знам по какъв начин успяваше да прави това, което правеше: да гледа в очите хората, които са страдали от окупаторите, и в това време умерено да записва нещата, които не можеш да слушаш умерено ", написа украинската писателка Ирена Карпа.

Войната се е трансформирала в подтик за творчеството ѝ

Колегите на Амелина споделят, че тези усещания са дали нов подтик на творчеството ѝ. " Опитът да документираш закононарушения се трансферира върху нея като писателка и поетеса. Тя стартира да написа доста мощни стихотворения. Поезията ѝ израсна около тези документални свидетелства ", споделя Мариана Савка. Редакторката и издателка се надява, че фамилията на Виктория Амелина ще ѝ даде опция да разгласява алманах с нейната лирика, с цел да може допустимо най-вече хора да се срещнат с нейното творчество, заредено с страстите, претърпени по време на войната.

Виктория Амелина беше тази, която откри дневника на писателя Володимир Вакуленко,. В предговора към книгата му " Променям се... дневник на окупацията " тя написа, че се намира в обстановка на " повторна екзекуция на възраждането ". И препраща към събитията от 30-те години на 20 век, когато доста украински писатели, журналисти и художници, взели участие в културния подем на страната през 1920-те, са хвърлени в пандиза, убити са от комунистическия руски режим или умират в наказателни лагери.

" Ужасяваща символика "

" Не мислехме, че това изявление на Виктория Амелина ще се окаже толкоз пророческо ", споделя Мариана Савка и прибавя, че самата млада писателка в този момент е станала жертва на тази " повторна екзекуция на възраждането ". А фактът, че Амелина умира на рождения ден на Володимир Вакуленко, носи " ужасяваща символика ", тъй като Амелина се е грижела за родителите и сина на Вакуленко след убийството му от съветските окупатори, споделя Савка.

Украинските културни дейци се надяват, че убийците на Виктория Амелина и Володимир Вакуленко рано или късно ще бъдат осъдени. " Един ден тяхната работа ще способства за, тъй като това е единственият метод да се прекъсне цикълът на насилието ", написа украинската писателка Таня Малярчук.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР