С десет мача започнаха квалификациите за Евро 2020 по футбол.

...
С десет мача започнаха квалификациите за Евро 2020 по футбол.
Коментари Харесай

Започнаха квалификациите за Евро 2020. Какво трябва да знаем

С 10 мача започнаха квалификациите за Евро 2020 по футбол. Двубоите на България са в петък и понеделник - надлежно против Черна гора (в София) и Косово. Няма спор, че времето за начало на пресявки за огромно състезание е извънредно.

Обикновено това става през септември. С въвеждането на шампионата Лига на нациите обаче всичко се промени. Двете съревнования имат пресечна точка, а пътят към Европейското е скъсен - стартира в този момент и завършва след година.

Моментът в този момент е забавен, тъй като вниманието е ориентирано към приключването на вътрешните шампионати. Остават два месеца, а решителните борби в някои шампионати предстоят. Има много контузени, краката са натежали, само че залогът остава огромен - класиране на Евро 2020.

Вижте най-важното, което би трябвало да знаем за квалификациите, регламента, възможностите на България и противниците.

Как ще протече борбата за Евро 2020?
Финалите следващата година ще преминат не в една или две страни, както до момента, а в 12 и в също толкоз на брой градове. Най-близките дестинации до България са Букурещ и Будапеща. Това значи, че няма хазаин, който да печели присъединяване по право - без да се състезава.

В конкуренцията се впускат всичките 55 страни, членуващи в УЕФА. Те са разпределени в 10 групи. Победителите и техните подгласници (вторите) се класират непосредствено на Евро 2020. Това прави 20 финалиста. Няма баражи и сравнение на актива на тимове от разнообразни групи. Дотук е елементарно.

Останалите четири отбора ще бъдат излъчени от Лигата на нациите. Това ще стане през март следващата година - след края на евроквалификациите. Ако даден тим е взел квота от пресявките, а в същото време е измежду спечелилите в групите на четирите дивизии на другия шампионат, той освобождавва място за отбор с по-ниско класиране.

Да речем, че Сърбия и Норвегия намерят място на Евро 2020 от квалификациите. Те завоюваха групите си в дивизия С на Лигата. Няма да вземат участие обаче в плейофите следващата година. Класиране на Норвегия, да вземем за пример, ще значи, че България ще получи късмет, в случай че в това време отборът ни не е първи или втори в група А на квалификациите.

Припомняме, че дивизиите в Лигата на нациите са четири. Всяка би трябвало да излъчи по един финалист. Националите ни заеха второто място в гр. 3 на дивизия С (третото ниво).

Как Англия може да ни помогне
Тимът на Англия, с който сме в гр. А на квалификациите, е финалист в първия шампионат Лига на нациите. На 6 юни " трите лъва " излизат против Холандия във втория полуфинал. В първия противници са домакинът Португалия и Швейцария - ден по-рано. Финалът е на 9 юни.

Победителят автоматически си обезпечава място на Европейското. Ако това са британците, те може и да не са толкоз стимулирани до края на квалификациите. Ще паднат доста сметки обаче, в случай че и четирите тима от финалите на ЛН в Португалия са попаднали на шампионата от пресявките.

Може ли България да се класира от квалификациите?
Първият ни отбор е в група А дружно с Англия, Чехия, Черна гора и Косово. След положителното показване в Лигата на нациите в този момент царува оптимизъм. Най-добре е обаче да караме по остарялото футболно факсимиле " мач за мач ".

Класата на българския тим остава ниска. Двубоите се печелят на мускули, а когато въпреки всичко би трябвало да се добави самостоятелно качество, с цел да се наклонят везните против по-силен съперник се вижда, че такова просто няма.

Англия е безспорен любимец. Напоследък островитяните печелят квалификации доста елементарно и безапелационно. Чехия има по-силен тим от нашия. Онзи ден формираният най-вече с чехи отбор на " Славия " (Прага) отстрани " Севиля " и е на четвъртфинал в Лига Европа. Направи го с игра и темперамент. Местното състезание е по-силно.

Със състава на Черна гора сме равностойни, а Косово е кадърен да изненада. Нека освен това състояние оптимизмът да е в рационални граници, а не да ни основава непотребни илюзии.

Вижте всички групи на евроквалификациите:

Група А

Англия, Чехия, България, Черна гора, Косово

Група В

Португалия, Украйна, Сърбия, Литва, Люксембург

Група С

Холандия, Германия, Северна Ирландия, Естония, Беларус

Група D

Швейцария, Дания, Ейре, Грузия, Гибралтар

Група Е

Хърватия, Уелс, Словакия, Унгария, Азербайджан

Група F

Испания, Швеция, Норвегия, Румъния, Фарьорски о-ви, Малта

Група G

Полша, Австрия, Израел, Словения, Македония, Латвия

Група H

Франция, Исландия, Турция, Албания, Молдова, Андора

Група I

Белгия, Русия, Шотландия, Кипър, Казахстан, Сан Марино

Група J

Италия, Босна и Херцеговина, Финландия, Гърция, Армения, Лихтенщайн

По материал на clubZ.bg.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР