С Ден на отворени врати и специален показ на експонати

...
С Ден на отворени врати и специален показ на експонати
Коментари Харесай

Националният военноисторически музей ще отбележи 3 март с Ден на отворени врати

С Ден на отворени порти и специфичен показ на експонати – знак на извоюваната независимост, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще означи 3 март. Това оповестиха от пресцентъра на музея.

По традиция в празничния ден Музеят ще работи от 10.00 до 17.00 часа с вход свободен за непрекъснатата хронологична и външната експозиция, както и за краткотрайните си изложения. Само в този ден посетителите ще се допрян до емблематични движимости на Опълчението и доброволческите чети, взели участие в Руско-турската война, които символизират стремежа на народа за извоюване на свободата си.

Сред артефактите, пренесли през годините загатна за себеотдадеността на предците ни, са сабята на Жельо челник, на която със златни букви е изписано „ Българино, братко мой, ти от турчин се не пердах, вземи сабля, върви на пердах “, пушката на Ильо челник, който на 72 години се включва в Руско-турската война със своя чета, мушкетонът на Панайот Хитов и други. Споменът за кръвопролитните боеве при Стара Загора ще бъде пресъздаден с истинската пика на Самарското знаме, която в багра е огъната под напора на мъртвото тяло на подполк. Калитин.

Свободата през призмата на почитта и благодарността към всички, чиито старания и всеотдайност водят до сполучливия завършек на войната, ще бъде показана посредством някои от възпоменателните флагове, направени от публични комитети в освободените български градове, и сребърни чаши, подарени от съветския император на останалите живи опълченци във връзка 25-ата годишнина от Руско-турска война.

Сред експонатите се откроява и символичният ключ на един от най-разпознаваемите знаци на свободата – паметника на връх Шипка, поднесен на цар Борис III при откриването на монумента.

В навечерието на националния празник, на 2 март НВИМ получи като подаяние персоналния щемпел на граф Николай Игнатиев – един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския кротичък контракт, единствено месец откакто Великите сили се спогаждат на Балканите да не се основава огромна славянска страна. Печатът ще може да бъде забелязан от необятната аудитория още на 3 март.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР