С дефиле по червения килим във Варна започна 30-ото издание

...
С дефиле по червения килим във Варна започна 30-ото издание
Коментари Харесай

С дефиле по червения килим във Варна започна филмов фестивал

С дефиле по аления килим във Варна стартира 30-ото издание на Международния кино фестивал " Любовта е полуда “, предава Българска телеграфна агенция.

Неговият живописен шеф Александър Грозев напомни, че при основаването му не е имало доста други кинофестивали в България. " Ние бяхме първите и дори нямаше с кого да се съпоставяме. Бяхме единствени и неповторими и се постарахме да запазим тази неповторимост “, съобщи той на конференция преди началото на събитието.

 

Заглавията в селекцията са определени персонално от художествения шеф. За критериите си той разкри, че държи филмите да бъдат хубави, с чувство за човечност и достолепие, тъй като в последните години международното кино се е трансформирало в една вакханалия на човешкото безумство и нелепост. " Сега всеки мисли, че като има телефон може да направи филм с милиони лайкове “, разяснява Александър Грозев, " само че нашият фестивал носи здравия консерватизъм и религия, че положителното кино ще надделее над офанзивата на фирмите, втренчени единствено в облагата “.

Дванайсет заглавия са включени в конкурсната стратегия. По време на фестивала ще има няколко тематични панорами, измежду които на модерно полско и иранско кино. Ще бъде показан и награденият със " Златна Афродита “ филм от първия фестивал " Любовта е полуда “ през 1993 година. Това е  " Танцуващо сърце “ на австралийския режисьор Баз Лурман - мъжът, който стои зад режисурата на най-новия биографичен филм за краля на рокендрола - " Елвис ". Тогава Лурман не е съумял да дойде на фестивала, защото не е имало пряк полет от Сидни до Варна, описа Александър Грозев.

Интернационалното жури, което ще прави оценка конкурсните филми, е от петима души, водени от българската актриса Ирмена Чичикова. Кариерата ѝ в киното стартира с основна роля във кино лентата “Аз съм Ти " на Петър Попзлатев. Снима още във “Виктория " на Майя Виткова, селектиран на фестивала " Сънданс “; “Вездесъщият " на Илиян Джевелеков. Част от интернационалните ѝ планове включват “Сутиенът " на Файт Хелмер, който е в формалната селекция на фестивала в Токио 2018, където тя си партнира с Мики Манойлович, и хитовият “Не ме докосвай " на Адина Пинтилие, който печели премията за дебют и огромната премия " Златна мечка “ на Берлинале 2018. Два от плановете ѝ са “Писма от Антарктида " на Станислав Дончев и “Доза Щастие " на Яна Титова. Участва в дебютния пълнометражен филм на Теодор Ушев “Phi 1.618 ".

В програмата на " Любовта е полуда “ ще бъдат препоръчани още панорамите " Злато от международните фестивали ", " По глобуса ", " Български филми ", " Документални филми ". Изложба с фотопана пред зала 1 демонстрира визиите на каталозите от 30-те издания на кинофестивала, а на екран в централното предверие на Фестивален и конгресен център - Варна се напомнят отличените с огромната премия " Златна Афродита “ филми от 1-то до 29-ото издание.

На 27 август в 18:00 ч. ще бъде открита галерия " Васил Гендов. Живот сред театъра и киното “ във връзка 130-ата годишнина от рождението на " кръстника “ на кинофестивала " Любовта е полуда “.

За наградите на фестивала ще се състезават португалският филм " Позволи ми да си потегли “ на Луис Диого; " Заешка лапичка “ на Нана Джорджадзе – копродукция на Русия, Белгия и Финландия; турската лента " Чисто бяло “ с режисьор Неджип Каган Оздемир; " Бъдеще “ от Иран на Амир Пуркиан; българското предложение " Жири “ - музикална драма на Петя Йосифова-Хънкинс; копродукцията на Португалия и Испания " Трио в ми-бемол “ на режисьорката Рита Азеведо Гомеш по пиесата на Ерик Ромер, която има номинации на фестивала Берлинале и за Голямата премия на Лисабон.

Публиката във Варна ще има шанса да види " Игра на ориста и въображението “ от Япония на Рюсуке Хамагучи, който има Голямата премия на журито " Сребърна мечка “ и номинация " Златна мечка “ за най-хубав филм на Берлинале 2021, както и номинации за филм и постановка на Азиатските кино награди 2021. С номинации е и унгарският филм в състезанието – " Доколкото ми е известно “ на Нандор Льоринс и Балинт Наги; съветският " И морето се развълнува “ на Николай Хомерики има няколко награди, а френският " Брат и сестра “ на Арно Деплешен е взел участие в Кан. За премиите се борят още " Завръщането на Казанова “ от Италия на режисьора Габриеле Салваторес и " Пътници на нощта “ на Михаел Ерс, който има присъединяване на Берлинале.

30-ият фестивал " Любовта е полуда “ ще бъде закрит на 2 септември в 19:00 ч. с кино лентата " Съпругата на Чайковски “ на режисьора Кирил Серебренников, който е взел участие в тазгодишния кинофестивал в Кан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР