„С даването на концесия на печелившото летище София, българската държава

...
„С даването на концесия на печелившото летище София, българската държава
Коментари Харесай

Георги Свиленски, БСП: От действията на правителството ще из...

„ С даването на концесия на печелившото летище София, българската страна се отхвърли от над половин милиард лв.. Тези пари са вложени в реорганизация на Терминал 1, създаване на нова писта, както и нов терминал 2 - 210 млн.евро, финансирани от Европейската банка за възобновяване и развиване, Кувейтския фонд за икономическо развиване, стратегиите на Европейски Съюз ИСПА и ФАР, както и от държавния бюджет на Р. България. Ще Ви напомня, че единствено за градежа на пистата от Кувейтския консорциум бяха изхарчени 62,6 млн. щ.д., а в допълнение летище София бе наказано да заплати неустойки още 37 млн.щ.д.” Това написа в писмо до министъра на превоза Росен Желязков зам.председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България Георги Свиленски във връзка концесиите на летища София, Варна и Бургас, както и скандалното разсрочване на такстите на концесионера Соф кънект обвързван с основания в Париж фонд Meridiam и австрийската Strabag.

В писмото си социалистът акцентира, че буди неразбиране фактът, че при избора на победител са сочили, че претендентът е поел уговорката да не подвига таксите през първите 10 години, а внезапно през есента на предходната година - 30.10.2020г. държавното към момента летище е вдигнало фрапантно таксите. „ Интересното е, че единствено 3 дни преди този момент – на 27.10.21 година - концесионерът внася предложение първите 10 години да не заплаща такси. Така на процедура от една страна му осигурявате доходи, а от друга го и освобождавате от такси. Още по-страшно е, че тези доходи са за сметка на туристическия бранш, тъй като на всички е ясно, че повдигането на летищните такси ще се отрази като намалее пътникопотокът и най-много потока от туристи към България”, акцентира още Свиленски.

„ Защо откакто прогнозата на множеството анализатори сочи, че рецесията измежду авиооператорите ще завърши през 2022г., Вие с лекост разсрочихте концесионните заплащания на летище София за 10 години, а на летищата Варна и Бургас с по една година?”, пита още зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Свиленски.

Той акцентира още, че бъдещите вземания се правят оценка по чиста сегашна стойност. В казусът с концесията на летище София - заплащания в размер на 24,5 млн. евро годишно за 35 години, чистата сегашна стойност по думите му е 425,67 млн евро. При прекачване концесионната такса за първите 10 години в последните 10, чистата сегашна стойност е 275,09 - или вредата за българската страна е над 150 млн.евро.

„ Ние се грижим за хората, а Вие за ползите на избрани бизнес кръгове”, безапелационен е социалистът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР