С датата 29 май 1989 година е свързано едно арогантно

...
С датата 29 май 1989 година е свързано едно арогантно
Коментари Харесай

Карадайъ: Ататюрк създаде демократична Турция, ние имаме Ататюрк на Балканите - д-р Ахмед Доган

С датата 29 май 1989 година е обвързвано едно надменно наименование - „ огромна екскурзия “. Преди това с цялата си надменност то беше наречено „ възродителен развой “. Истинските им имена през днешния ден са опит за насилствена асимилация, опит да ни откраднат името, езика, вярата, идентичността, живота. С тези думи водачът на Движение за права и свободи се обърна към голямото голям брой, събрало се на площада в Руен за празника на града.

За страдание и през днешния ден се намират политици, които споделят в Народното събрание, че такива нещата не са се случили и жертвите, героите на демокрацията, борците за еднаквост, за права и свободи, борците за достолепие, са се самонаранявали, съобщи с голямо отвращение Карадайъ. И акцентира: „ Онази надменно наречена „ огромна екскурзия “ за нас е етническо пречистване и депортация на над 360 000 български жители в Република Турция единствено за 2-3 месеца.”

Днес ние се прекланяме пред героизма на всички тези, които сътвориха организацията за битка, за права и свободи. Организацията за битка в името на името, в името на вярата, достолепието, идентичността. Тази организация се сътвори, отпред със настоящия ни почетен ръководител доктор Ахмед Доган, напомни Карадайъ.

С мирните митинги през 1989 година тоталитарната власт беше сюрпризирана, изкара танковете и автоматите, които не можаха да спрат духа, битката, фантазията за независимост и народна власт на българските жители. Това ги принуди да отворят границите, с цел да се получи най-голямото етническо пречистване и най-голямата депортация на хора в Европа след Втората международна война, съобщи водачът на Движение за права и свободи.

Така се форсира и рухването на комунистическия режим. Всички ние видяхме, че когато сме единни и дружно, можем всичко. Успяхме тогава, доведохме свободата и демокрацията в нашата Родина България. Обединихме се, отпред с нашия почетен ръководител Ахмед Доган и това обединяване се назовава Движение за права и свободи, акцентира Карадайъ.

Живеем в сложни времена - след двегодишна Ковид-пандемия има икономическа рецесия в международен мащаб. Но в допълнение има и война. Затова мотото на тазгодишното отбелязване на Майските събития с възпоменателни манифестации е „ Мир в страната. Мир в света “, сподели Карадайъ, припомняйки че това да думи на великия водач Кемал Ататюрк.

„ Преди повече от 100 години той сподели: „ Който е срещу България е и срещу Турция “. По този метод си изградихме връзките. Великият Ататюрк сътвори днешна демократична Турция. Но и ние имаме великия Ататюрк на Балканите. Защото на Балканите има два модела за решение на етническите проблеми. Единият е югославският, а другия е българският етнически модел, чиито създател е доктор Ахмед Доган. Нашият Ататюрк на Балканите е доктор Ахмед Доган”, безапелационен бе Мустафа Карадайъ.

Българският етнически модел е мирният преход от комунизъм към народна власт. Ние казахме НЕ на реваншизма, ДА на философията на заедността, която е същността на българския етнически модел, чиито създател и проектант е доктор Ахмед Доган, напомни водачът на Движение за права и свободи.

Мустафа Карадйъ върна множеството и към трите предизборни акции предходната година. Дълбок реверанс и поздравления за резултата за област Бургас и за представянето в народен проект, сподели ръководителят на партията.И направи разбор на политическата конюнктура в страната.

Днес имаме една власт, която мъчно може да комуникира със себе си. Една власт, която е пристигнала с реваншизъм. Една власт, която пристигна с противозаконното навлизане в домовете на хората. Една власт, която се сътвори нелегално. Едни политици, които газейки Конституцията на демократична България, влязоха на терена на политиката. Виждаме,че в този момент приготвят фашистки закони в нашата страна, отсече Карадайъ.

И съобщи: „ От Руен най- ни отива да кажем: Движение за права и свободи сме платили доста скъпа и висока цена за свободата и демокрацията в България. Имаме свидни жертви. Ние сме на поста си и ще пазим мира, тъй като по-голяма полезност няма.”

Само в мира можем да живеем с достолепие. Ние ще пазим демокрацията и свободата в нашата Родина. Все повече български жители виждат, че с реваншизъм не се преодоляват рецесиите, а се основават повече рецесии. Ние си знаем предишното, ние градим нашето настояще и бъдеще в мир и съгласие, в заедност, а не с опълчване, сподели още водачът на Движение за права и свободи.

Движението за права и свободи постоянно е посочвало пътя за развиване на страната. Ние начертахме пътя за постигането на огромните цели - участието в Европейски Съюз и НАТО, ние помогнахме да се стигне до консенсус на обществото. В тези сложни времена, ние би трябвало да зададем посоката на България, а точно - ценностно, хомогенно и изрично евроатлантическо ръководство. Това може да се реализира единствено и само, като на идните предварителни парламентарни избори, всички български жители, които желаят да има ускорено икономическо развиване в България и превъзмогване на рецесиите, които желаят да има мир и народна власт в България, гласоподават за Движението за права и свободи, заключи Карадайъ.

На празника на община Руен участваха и зам.-председателите на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов и Йордан Цонев, генералният консул на Р Турция в Бургас Сенем Гюзел, зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид, ръководителят на Младежко Движение за права и свободи и депутат Сезгин Мехмед, народните представители Севим Али, Фатме Рамадан, Ешереф Ешереф, Адлен Шевкед, Елхан Кълков, Байрам Байрам, Александър Несторов, Имрен Мехмедова, Ихсан Хаккъ, Марио Рангелов, Мюмюн Мюмюн, Гюнер Ахмед, Павлин Кръстев, доктор Хасан Адемов и Ерджан Ебатин, евродепутатът Атидже Вели, кметът на община Ташкьопрю Исмаил Арслан и екипът му, кметът на община Каваклъ Гюрай Кочдемир, кметът на община Орхангази Бекир Айдън и екипът му, зам.-кметът на община Ялова Фатих Шахин и екипът му, началникът на кабинета на кмета община Къркларели Гюлшах Еритен и екипът и, представителят на Движение за права и свободи за регион Тракия и зам.-кмет на община Чорлу Гюнер Четин, представителят на Движение за права и свободи за регион Мармара Лютфи Йозгюр, представители на „ Балгьоч”, регионални ръководители и общински кметове от региона и страната.

Домакин на събитието бе кметът на община Руен Исмаил Осман
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР