С дарения през миналата година е извършен сериозен ремонт след

...
С дарения през миналата година е извършен сериозен ремонт след
Коментари Харесай

Радецки може да започне плавания в края на април /снимки/

С дарения през предходната година е осъществен сериозен ремонт след щета в единствения по рода си в България кораб-музей "Радецки " в Козлодуй. Паричните средства бяха събрани от частни компании и благодарение на възпитаници. С тях е сменена и тапицерията на салона и са закупени нови завеси.
"Миналата година имахме една много сериозна щета на едно от колесата. Фирма обезпечи служащи и нови детайли, с цел да може кораб-музей "Радецки " да реализира плавания. Става дума за скъпоструващ ремонт. Успяхме и да претапицираме салона, който е част от експозицията на музея и би трябвало да бъде в добър тип за посетителите. Особено сме признателни на донорите ни. Пердетата, които са направени за експозицията, средствата за тях бяха набрани от локални възпитаници ", сподели шефът на кораба-музей Людмила Дамянова.
Очаква се плавателният сезон на "Радецки " да стартира, когато равнището на река Дунав се възстановява и по водите спре преместването на дървесни и други типове парчета, които са рискови за колесата на плавателното средство. Вероятно първите групи ще могат да плават с кораба в края на април. Самото пътешестване трае към час - 40 минути против течението на реката, и 20 минути по противоположния път. Скоростта, с която корабът се движи е сред 10-12 км/ч по горното течение, и надолу със скорост от 15-17 км/ч.
Следващата година следва механически обзор на кораба-музей "Радецки ", за чиято цел ще прекара зимния сезон на док в корабостроителница, добави Людмила Дамянова. За тази цел също ще са нужни средства. В момента се набират предложения от корабостроителници, след което ще се знае точната сума.
"Стараем се да поддържаме в положително техническо положение този остарял транспортен съд, което е доста мъчно. В момента положението е приемливо и по мнението на способените органи, които се грижат за това. Вчера запуснах моторите, обкатени са, както се споделя на механически език и съм докладвал, че е подготвен за излизане, в случай че се реши когато метеорологичните условия разрешават ", сподели инженер-механикът на "Радецки " Валентин Гергов.
Музеят "Параход "Радецки " е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България. Той реализира пътувания при проведени групи годишно от месец април до края на месец октомври.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР