"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че лед продължително боледуване се престави

...
"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че лед продължително боледуване се престави
Коментари Харесай

Почина митрополит Дометиан

"С надълбоко огорчение оповестяваме, че лед дълготрайно боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ", се споделя в формалното известие, оповестено на уеб страницата на Българската православна черква.

Светското име на митрополит Дометиан е Димитър Попвасилев Топузлиев. Роден е на 11.11.1932 година в с. Хасовица, Смолянско. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1947 година е признат за възпитаник в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 година със Софийската и преместена при гара Черепиш.

От 1952 година е студент в Духовната академия „ Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1956 година На 14.01.1959 година в мъглижкия манастир „ Св. Николай " е подстриган в монашество с името Дометиан от Старозагорския митрополит Климент. След това е ръкоположен в йеродяконски чин и е назначен за епархийски дякон, просветител и артист при храм „ Св. Богородица " в гр. Стара Загора.

От началото на септември 1959 година до 1962 година йеродякон Дометиан е на богословска специализация в Московската духовна академия . Там с благословението на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий.

Завърнал се в Родината, от 01.01.1963 година е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия, която служба извършва до края на м. февруари 1967 година

От 10.03.1967 година архимандрит Дометиан е на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а от м. октомври същата година и в Икуменическия институт при ССЦ в Босей, Швейцария. От м. февруари до м. август 1968 година слуша лекции в Богословския факултет в Лозана, а от м. август 1968 година до м. август 1969 година е на стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд , а дружно с това слуша лекции и в колежа „ Кадестън ".

До 1970 година Дометиан е протосингел на Софийската митрополия, а от 01.11.1970 година е назначен за основен секретар на Св. Синод. Като подобен, през 1974 година, в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски " е хиротонисан в епископски ранг с купата „ Знеполски ".

От 01.03.1979 година свещеник Дометиан е ръководещ българската Акронска епархия в Съединени американски щати, който пост заема до м. март 1983 година След завръщането си в България до 1987 година е викарий на Софийския митрополит. След това е канонически одобрен за Видински митрополит.

"В идващите дни Светият Синод на БПЦ ще се събере на изключително съвещание и ще дефинира деня и часа на опелото и погребението на новопредставления митрополит. Бог да го елементарни! Вечна и блажена да бъде паметта му! ", приключва известието.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР