С дълбоки корени в борбата на работницитеза по-добри условия на

...
С дълбоки корени в борбата на работницитеза по-добри условия на
Коментари Харесай

Каква е историята на Деня на труда

С дълбоки корени в битката на работницитеза по-добри условия на труд, 1 май, прочут като Деня на труда, става международен знак на взаимност и смяна. Той се отбелязва годишно и е един от формалните празници в България.
История
Началото на един от най-значимите моменти в битката за по-добри условия на работа по целия свят е сложено на 1 май 1886 година в Съединени американски щати. Този ден е маркиран с неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 служащи от цялата страна, които изискват понижаване на работния ден от 16-часов на 8-часов.

След тридневни митинги в Чикаго, полицията открива огън по протестиращите, ранявайки 200 души и убивайки най-малко четирима. 4 май, по време на идващите митинги, е хвърлена бомба, която води до гибелта на един служител на реда и раняването на още шестима. Седем анархиста са наказани и екзекутирани, само че по-късно оправдани.
„ Борбата за правата на служащите в никакъв случай не завършва. Тя е непрекъсната и неотменна част от живота на всяко общество “. - Мартин Лутър Кинг Jr.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР