С д-р Димитър Ковачев, лекар по дентална медицина, разговаряме за

...
С д-р Димитър Ковачев, лекар по дентална медицина, разговаряме за
Коментари Харесай

Цигарите нанасят сериозни вреди върху устната кухина и зъбите на пушачите

С доктор Димитър Ковачев, доктор по дентална медицина, беседваме за вредата от тютюнопушенето върху зъбния статус, за това преодоляват ли се уврежданията в устната празнина, провокирани от цигарите, и в случай че да - за какъв брой време след прекъсване на пушенето става това. И най-накрая - какво е отражението на продуктите с нагряване, при които няма изгаряне на тютюна, спрямо цигарите при пациенти, които стопират да пушат, заменяйки цигарите с новите бездимни артикули.

- Д-р Ковачев, няма да ви запитвам какво е въздействието на тютюнопушенето върху зъбите, тъй като и без да съм експерт допускам, че е отрицателно. Бихте ли обяснили обаче по какъв начин и до каква степен тютюнопушенето вреди на устната празнина, съответно на зъбите, на зъбния гланц, на венците?

- Най-видимо то работи като изсушава устната лигавица, затрудняват се нейното навлажняване и отмиващият резултат на слюнката. Вследствие на което задържането на зъбна плака, на хранителни боклуци по зъбната повърхнина се усилва. Когато измивният резултат на слюнката не е задоволително съответен, бактериалният декор в устата се усилва и задържането на бактерии там - също. Това спомага за развиване на зъбен камък, на зъбна плака, на болести по венците.

- Има ли разлика в това отношение сред запаления пушач и този, който пуши по 1-2 или няколко цигари на ден или понякога?

- Колкото е по-голям броят на изпушените цигари, толкоз по-голям е отрицателният резултат - без значение какви цигари се пушат. Когато има развой на изгаряне и термично увреждане на тъканите, бактериите от Грам-положителни стават Грам-отрицателни, като точно те провокират възпалението.

Зъбният камък оказва въздействие в няколко аспекта. От една страна чисто травматично-механично. Има някаква преграда сред зъба и венеца, която пречи той да прилепне компактно. Освен това в зъбния камък като карбонатна материя протичат всевъзможни ферментационни процеси, задържат се бактерии. Приемането на цигарения пушек от своя страна ускорява тези негативи, тъй като дружно с него в допълнение навлизат субстанции, които способстват за развиване на възпалителния развой.

- Може да се чака, че при прекъсване на тютюнопушенето ще настъпят позитивни промени. Според вас какъв брой време е нужно за това?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР