С чий мандат ще се случи предстоящата в началото на

...
С чий мандат ще се случи предстоящата в началото на
Коментари Харесай

С чий мандат ще е ротацията? Въпрос на преговори или не?

С чий мандат ще се случи идната при започване на март управническа ротация сред " Продължаваме промяната-Демократична България " и ГЕРБ?

Този въпрос ненадейно се появи днес след изявление на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков от Индия. 

При ротацията правителството, което ще бъде основано, сигурно ще бъде с мандата на ГЕРБ. Ако кабинетът не е с мандата на ГЕРБ, то значи няма и ротация - съобщи Желязков.

От самото сформиране на държавното управление " Денков-Габриел " обществото бе подготвяно за това, че в случай че има сделка за ротация през девет месеца и ПП-ДБ и ГЕРБ са се разбрали първият мандат да е за дясното обединяване, то вторият би следвало да е за партията на Бойко Борисов. Логично. 

Формално ротацията би трябвало да мине през конституционната " рулетка ". Тоест министър председателят Николай Денков (ПП-ДБ) да подаде оставка като министър председател, а с това пада и целият му кабинет. След което президентът да връчи мандата на ГЕРБ като първата политическа мощ, която би трябвало да предложи състав на Министерския съвет за гласоподаване (и вероятно приемане) от Народното събрание. Ако проектокабинетът й не мине, то мандатът се връчва на втората по бройка парламентарна група (на ПП-ДБ). Ако отново няма излъчено държавно управление - мандатът се връчва по избор на президента на трета парламентарна мощ.

Едно изявление на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, потърсен от Българска телеграфна агенция за коментар, обаче внесе ужас в системата.

" Въпрос на договаряния е с чий мандат ще бъде формирано държавно управление след ротацията през март ", представен е Иванов.

" Това е въпрос на договаряния, които още не са извършени. Мога да ви уверя, че който прави анонс в едната или другата посока, приказва на вятъра. Такъв диалог няма все още. Тепърва следва и това ще бъде решено в подтекста на всички останали въпроси, свързани с ротацията. Два месеца са доста политическо време. Такива договаряния към момента не са почнали. Всякакви анонси за мандати са доста ранни ", добавя той.

Така видяно, наподобява като " следващата " некоалиционна " драма. От Демократична България обаче разясниха, че такава няма - просто въпросът в действителност не е дискутиран, като въпреки всичко упованието е мандатът при ротацията да е на ГЕРБ, като бъде подкрепена от ПП-ДБ. И нищо повече - нямало конспирация.

" Нали никой не си показва, че обединяването издига Мария Габриел от ГЕРБ за министър-председател единствено и единствено мандатът да е наш ", разясниха от обединяването импровизирано.

" Смут в системата " внесе и точка от декларацията, изчетена от Николай Денков (ПП-ДБ) и Мария Габриел (ГЕРБ), които би трябвало да разменят местата си на министър председател и вице при започване на март. В нея се споделя, че двете парламентарни групи се ангажират да поддържат номинациите за министър-председател на другата политическа групировка. Но не се споделя с чий мандат. " Позициите на министър-председател и заместител министър-председател ще се извършват на ротационен принцип за поредни интервали от по 9 месеца. В края на всеки от тези интервали, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласоподават и ще поддържат за идващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместител министър-председател ", гласи тя.

" Няма никаква драма, по всяка възможност мандатът ще е на ГЕРБ, а ние ще подкрепим проектокабинета. Това, което Христо Иванов е споделил е, че просто нищо не е обсъждано още ", дават поръчка от обединяването.

Любопитно е още едно изявление на Росен Желязков (който по силата на ротацията би трябвало също да бъде сменен през март - чака се - от Никола Минчев (ПП-ДБ)) - че чака вицепремиер след ротацията да стане Асен Василев - съпредседател на Политическа партия и министър на финансите, а министър председателят Николай Денков да поеме Министерство на образованието още веднъж като негов титуляр.

Сценарият Василев вице през вчерашния ден бе непризнат от Политическа партия, откакто се допитахме импровизирано до групировката. 

Точка втора от на Денков и Габриел от май м.г. гласи " Министър-председател за първия интервал от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместител министър-председател и министър на външните работи, а за втория интервал от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместител министър-председател ".

Тоест, в случай че Василев ще става въпреки всичко заместител на Габриел, подобен би трябвало да е и Денков. Което не е проблем - единствено би трябвало да се преформатира сегашната конструкция на Министерския съвет.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР