С четири големи оперни премиери и над 20 международно признати

...
С четири големи оперни премиери и над 20 международно признати
Коментари Харесай

Мегафестивал с 4 премиери за Opera Open в Пловдив

С четири огромни оперни министър председатели и над 20 интернационално приети актьори ще премине тазгодишният фестивал Opera Open, който стартира на 4 юни и ще продължи до 30 август. Фокус на тазгодишното издание е 65-годишнината от първата опера навън у нас, която е на Бунарджика.

На 5 юни 1966 година под паметника на Альоша е показана постановката „ Аида “, в която вземат участие над 900 актьори и статисти и е гледана пред аудитория от 4000 души. Оперните спектакли навън тогава не престават близо 10 години и събират аудитория от цялата страна и чужбина.

Мегафестивалът ще е разграничен на четири елементи. Много други представления ще бъдат показани в Opera Open Light, Opera Open на Бис и Opera Open Онлайн.

Бунарджикът и Античният спектакъл са местата на огромните министър председатели. Четирите нови плана, които ще бъдат изпълнени там, са „ Кармина Бурана “ от Орф, Севилският бръснар “ от Росини, „ Тоска “ от Пучини и „ Дон Жуан “ от Моцарт. От Държавна опера дефинират „ дон Жуан “ като „ тежката артилерия “ на тазгодишния фестивал.

„ Кармина Бурана “ ще е на Бунарджика, а другите три министър председатели са на Античен спектакъл. Целта е тепетата да бъдат наситени с културни събития и да се социализират.

В четирите спектакъла ще има мултимедийни образни резултати.

„ Opera Open” към този момент е една от визитните картички на града. Неслучайно в бюджета на общината за тази година сме планували към 300 хиляди лв. за представления на Държавна опера, Драматичен спектакъл и Куклен спектакъл. И няма нищо чудно, че по международния музикален канал за класическа музика Mezzo към този момент постоянно можем да забележим постановки от нашия Античен спектакъл “ сподели зам.-кметът по „ Култура, археология и туризъм “ Пламен Панов.

Той поздрави шефът на Държавна опера Пловдив Нина Найденова с рождения й ден.

„ Хълмовете на града носят това неповторимо пловдивско чувство. Надяваме се отзвукът да е интернационален и Пловдив да продължи да се развива като Европейска столица на културата “, сподели кметът на „ Централен “ Георги Стаменов.

Част от Opera Open ще е планът „ Поетите и музиката “. В него на сцената на Античния спектакъл с музика ще бъдат четени стиховете на майстори на словото като Христо Фотев, Пейо Яворов, Добромир Тонев, Дамян Дамянов и Петя Дубарова. Те ще бъдат изпълнени от актьорите Бойко Кръстанов, Владо Пенев, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова, Малин Кръстев и Юлиан Вергов.

През юни и юли ще има и представления от програмата Opera Open Light. В „ Нощ на мюзикъла “ ще бъдат изпълнени елементи от най-известните холивудски мюзикъли.

Мястото ще е акведуктът в подножието на Бунарджика – още един ъгъл от тепетата, който ще събере хиляди посетители. Втори театър от Opera Open Light е „ Нощ на Пиацола “ на Античния спектакъл.

Трите премиерни постановки - „ Дон Жуан “, „ Тоска “ и „ Севилският браснар “ ще станат част от програмата на Opera Open на Бис в края на месец август.

Новост е Opera Open Онлайн. Там министър председателите ще могат да бъдат гледани онлай от феновете на музиката, които не могат да дойдат в Пловдив поради рестриктивните мерки свързани с коронавирус. Очакват се спектаклите да бъдат гледани по този метод от хиляди фенове на мизуката от страната и чужбина.

Преди старта на фестивала най-артистичният пловдивски рид ще покаже на 17 април спектакъла „ Манон Леско “, в който взе участие огромният Хосе Кура. Аржентинският маестро сподели, че за него това е „ сакрален план “, тъй като е отдаден на напусналия ни в края на предходната година Камен Чанев.

„ Познавам Камен персонално, и освен като актьор. Той гледаше по какъв начин извършвам „ Отело “ и ми сподели, че от мен желае да научи тази невероятна опера. Ковид е гадно нещо, което ни даде да разберем, че всички ние сме нужни, само че не и незаменими. Ковид-19 срина егото в шоубизнеса и нека той успее да капитализира тази нова истина “, сподели маестро Кура.

" Манон Леско " ще употребява специфични образни резултати, които ще са на фона на паметника Альоша ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР