С чествания в цялата страна днес отбелязваме 144-та годишнина от

...
С чествания в цялата страна днес отбелязваме 144-та годишнина от
Коментари Харесай

С чествания в цялата страна отбелязваме 144 години от Освобождението на България

С празнувания в цялата страна през днешния ден означаваме 144-та годишнина от Освобождението на България.

На 3 март 1878г е подписан Санстефанският прелиминарен(предварителен) кротичък контракт сред Руската империя и Османската империя, който поставя завършек на Руско-турската война (1877-1878) година и урежда, въпреки и неокончателно, отделяне на Трета българска страна след близо пет века османско господство в България.

С него дефинитивно се поставя завършек на османското иго. Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от съветска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с огромния обсег на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една голяма страна, която в бъдеще ще се трансформира в съществена цел и фантазия на доста български държавници, монарси и военни. Новата страна е със статут на самостоятелно княжество и би трябвало да се управлява от монарх.

Санстефанска България е еманация на българския дух и на българския блян.

В София от 11:00 ч. президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на защитата Драгомир Заков и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще вземат участие в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния боец в София, където ще отдадат респект пред паметта на починалите за свободата на България.

От 18:30 ч. на площад " Народно заседание " ще се организира тържествената заря-проверка във връзка Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. В 18:40 ч. президентът ще произнесе слово. В церемонията ще взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министър-председателят Кирил Петков, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители ще вземат участие в тържественото честване на връх Шипка .

От 10:00 ч., с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще бъдат отслужени Панихида и Молебен във връзка Освобождението на България от османско господство в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

В същото време, управлението на Националния военноисторически музей разгласи на 28 февруари, че в символ на взаимност към украинския народ, музеят няма да работи през днешния ден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР