С черния си матов лак и сребристата ламперия този автомобил

...
С черния си матов лак и сребристата ламперия този автомобил
Коментари Харесай

ВАЗ, ГАЗ и ЗАЗ – властелините на пътя по времето на соца

С черния си непрозрачен лак и сребристата ламперия този автомобил притегля погледите и през днешния ден. Той въплъщава визията за разкош от 60-те години на предишния век. „ Чайка “ – обичаната кола на Никита Хрушчов – е била основана за потребностите най-много на висшите представители на руската номенклатура. Те бяха фантазия за мнозина през социализма, за тях се чакаше ред или се пускаха връзки. И през днешния ден мнозина си спомнят с трогване за тях – колите руско произвеждане, написа „ Дойче Веле “, представено от Socbg.com

ВАЗ 2101 „ Жигули “ е първият автомобил, създаден във Волжките автомобилни фабрики. За първообраз е употребен италианският „ Фиат “ 124. ВАЗ 2101 е негово лицензирано копие, което бързо печели популярност в Съюз на съветските социалистически републики и в страните от Източния блок и се трансформира в знак на руското автомобилостроене. Нито един различен модел на ВАЗ не е създаден в по-голям тираж от „ Лада “ 2101.

В Съветския съюз притежаването на персонален автомобил дълго време беше неосъществим разкош. През 1965 година годишното произвеждане доближи 200 хиляди бройки. За съпоставяне: през същата година в Западна Германия са били създадени над 3 милиона автомобила, или 15 пъти повече, в сравнение с в Съюз на съветските социалистически републики. Затова руските жители трябваше да чакат години за кола, пък и да имат доста положителни връзки.

За разлика от ВАЗ 2101, „ Победа “ не е копие на западен автомобил. „ Победата “ е напълно руска разработка и гордо носи името на великата победа на Съюз на съветските социалистически републики във Втората международна война. За първообраз на мотоциклетите, създадени в Ирбитския мотоциклетен цех (ИМЗ), е употребен един западен модел, въодушевил също по този начин и производителите на „ Харли Дейвидсън “.

На взаимни учения с Вермахта преди началото на Втората международна война Червената войска открива качествата на немския BMW-R-71. Как обаче градивните проекти са стигнали до Съветския съюз, остава загадка и до през днешния ден. За пример на този автомобил е послужил „ Опел Кадет “.

Първият вид се създава до 1955 година и се води „ Москвич “ 400. Десет години по-късно третото потомство на клонинга на „ Кадет “ – моделът 408 – придобива нова физиономия. Около 40% от годишното произвеждане на „ Москвич “ се изнася в чужбина, като половината от този експорт е предопределен за Запада. Москвичи известно време се сглобяват и в България.

Наричат ГАЗ-21 „ Волга “ „ мерцедеса на Изтока “. Навремето можеха да си го разрешат единствено представителите на висшата номенклатура. Първият човек, летял в Космоса – Юрий Гагарин, – също го придобива. За особени заслуги тогавашното руско управление му подарява една черна волга със салон в небесносиньо.

„ Запорожец “ 965 се славеше като най-евтиния автомобил в целия Източен блок. Той е създаван серийно от 1960 до 1994 година в Запорожките автомобилни фабрики ЗАЗ (днешна Южна Украйна). От 1967-а колата, наричана в България саркастично „ сапунерка “, се изнася и в тогавашната Германска демократична република под съкратеното наименование „ Запорож “ или „ Запо “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР