С Бюджет 2022 се отвори Кутията на Пандора, което не

...
С Бюджет 2022 се отвори Кутията на Пандора, което не
Коментари Харесай

Икономист: С Бюджет 2022 местим парите от единия джоб - в другия

" С Бюджет 2022 се отвори Кутията на Пандора , което не биваше да се прави, да се опитваме да  местим от единия джоб - в другия и да сътворяваме чувството, че действително сме забогатели . Не, не сме забогатели - разпределяме това, което изкарва стопанската система, през бюджета ". 

Този коментар направи пред БНР икономистът Кузман Илиев.

" Когато започнеш да раздаваш на всички по-гласовити групи, това прави усещане на други, които се усещат ощетени, някои виждат опция, като нададат писък, да получат и те от баницата. Проблемът е, че по този метод не ставаме по-богати,  няма по какъв начин да станем по-богати с една и съща сума пари. Взема се от едни, с цел да се даде на други - това е цялата философия на бюджета ", изясни той.

Според него  по политически принцип се взема решение от кого да се вземе и на кого да се даде :

 istock istock
" За страдание много надалеч се стигна с тази робинхудщина....  Политиците се занимават с едно простичко нещо - рейтинг.  Критериите са електорални - без значение кой е на власт. Може да го назоваваме модел " джипка ", " стартъп ", както желаеме.  Едно и също се случва и това е доста тъпо ".

По думите на икономиста  ще може да се приказва за промяна на модела, когато страната взема не 50%, а 25% от това, което са изкарали с труда си хората :

" Ако вземате повече от 25% от труда на някого, вие му убивате всевъзможни тласъци. Когато раздавате политически, създавате паразитизъм и всяка една група ще си желае по-голямо парче от баницата. Защото всеки желае да получи едни пари на готово "
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР