С Божествена света литургия в българската желязна църква Св. Стефан

...
С Божествена света литургия в българската желязна църква Св. Стефан
Коментари Харесай

Илияна Йотова е в Истанбул за 130 г. църква Св. Стефан

С Божествена света литургия в българската желязна черква " Св. Стефан " в Истанбул беше маркирана 130-ата годишнина от полагането на главния камък на храма. Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е отпред на българската делегация сподели, че “Св. Стефан “ е един от знаците на единството на българската националност “. На събитието участва и Вселенският патриарх Вартоломей, оповестява БНР. 

Богословът проф. Иван Желев разяснява: " Тук към този момент останаха малко българи, няколкостотин души, само че те към момента са носители на някои остарели обичаи, които са довели до това в Истанбул през 19 век да се зароди независимата българска черква и този храм – „ Св. Стефан ", става знак на тази автономия ". 

След службата вицепрезидентът откри новата образователна година в българското неделно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в Екзархийския дом в квартал Шишли и беседва с българската цариградска общественост. На 19 септември Илияна Йотова ще се срещне с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и с управлението на Съвета за външноикономически връзки на Турция. . 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР