С Божествена литургия в катедралния храм Свето успение Богородично във

...
С Божествена литургия в катедралния храм Свето успение Богородично във
Коментари Харесай

1125 години от Преславския църковно-народен събор

С Божествена литургия в катедралния храм " Свето успение Богородично " във Варна стартират честванията по случай 1125-та годишнина от Преславския църковно-народен събор. Негово Светейшество българският патриарх Неофит дойде особено за случая във Варна. Защо е значим споменът за Преславския събор и кои са уроците, които можем да научим от предишното, споделя Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан.

Варна

Преславският църковно-народен събор от 893 година се счита за едно от най-значимите събития от времето на Първата българска страна и дружно с покръстването на българите, почнало през 864 при княз Борис I, е основополагащо за построяването на Българската православна черква.

Именно по време на Преславския събор се взема решение държател на България да бъде цар Симеон, столицата да се реалокира от Плиска в Преслав, а богослужението да се прави на славянски, вместо на гръцки език, с цел да бъде разбираемо за популацията.
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Много сме разединени през днешния ден. Затова тази годишнина би трябвало това да подсети - по какъв начин може да работят черква и страна дружно с Божия народ. Ние имаме едно държавно управление, което има положително отношение към Светата черква несъмнено, само че имаме доста хора, които са надалеч от Светата черква.
Затова и доста от напъните на църковните дейци в днешно време са ориентирани към връщането на младежите към истинното схващане на християнското обучение.
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Младият човек е човек, който не обича императиви, младежът не обича да му се постанова и да му се спуска рецептурник. Младия човек обаче, когато види и чуе за Христос, сърцето му се отваря. Христос не е нахалник в човешкото сърце, той не нахлува там. Той влиза в човешкото сърце, когато ние със свободната си воля го отворим, и го приемем като посетител в сърцето си.
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан напомни за желанието на Православната черква да се вкарат часове за проучване на Християнската вяра в учебно заведение и съобщи, че християнството освен е неделима част от българската история, само че има място и в бъдещето на страната.

След края на литургията във Варна Негово светейшество българският патриарх Неофит, дружно с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ще отпътуват за Националния историко-археологически резерват " Велики Преслав ", където за първи път ще бъде отслужен признателен молебен в Дворцовата базилика, открита през 2006 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР