С богослужения в православните храмове в цялата страна днес се

...
С богослужения в православните храмове в цялата страна днес се
Коментари Харесай

Игнажден е, започват Мръсните дни! Бъдете нащрек кой пръв ше влезе в дома ви

С богослужения в православните храмове в цялата страна през днешния ден се уважава свещеномъченик Игнатий Богоносец. Игнажден , съгласно църковния календар, е на 20 декември, само че когато датата се падне в неделя, празникът се измества ден по-рано. В националните обичаи, денят е кондензиран с ритуали за предсказание на идната година.

Наричат го още Богоносец, тъй като той е казвал, че самичък носи Бог в сърцето си. Загива раздран от лъвове по заповед на римския държател Траян. Може би няма различен празник, който да е обвързван с толкоз поверия и ритуали.

На този ден честват: Игнат, Игната и техните производни, Искра, Пламен, Пламена, Огнян и техните производни. 

Игнажден е обичаен национален празник. Вярва се, че от този ден стартират Новата година и коледните празници. В националните поверия този ден се счита за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от остарялата към новата година.

Вечерта против празника е първата Кадена вечер. За нея подготвят постни храни. На трапезата се поставя сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се възпламенява свещ, а най-възрастният обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свеща и орехите се резервират за останалите кадени вечери. Според християнската традиция от този ден стартират родилните страдания на Богородица.

Това е интервалът, през който младите и нераждали дами, наричани " мъченици ", не работят, с цел да забременяват и раждат по-леко своите деца.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и идната година. Ако " сполезът " е добър, то и в къщата през цялата година ще има благополучие и триумф във всичко. Цялата обредност на Игнажден предначертава благополучие през новата стопанска година.

Ритуалите стартират от ранно утро край огнището и не престават на празничната софра от обяд до вечерта. А в някои региони обредността продължава и през цялата нощ. Всеки от обредите е магическо предизвикателство на изобилие за земята и родитба за добитъка. Има бит да се сеят алегорично вътре в къщата житни и ечемичени зърна с благословията за изобилие.

Плодове и орехи се посипват към най-свещеното място в дома - огнището. Пак плодове се подаряват на първия посетител, който споходи дома на този ден. В по-ново време единствено случайността дефинира кой пръв ще пристигна в дома на Игнажден. Но в миналото това се е считало за толкоз значимо, че стопанинът на дома още в навечерието на празника се пременявал и отивал да предложения грижливо определен посетител. Защото националното поверие е, че в случай че първият посетител е човек с шанс, неговото благополучие ще споходи и дома за цялата година.

Затова в другите локални наречия гостът се назовава " спохожняк ", " полазник " и други Тъкмо той изрича всички поздравления и благословии на празника. И материализира думите си в обредни дейности.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР