С богата тържествена програма жителите на Троян ще отбележат 150-та

...
С богата тържествена програма жителите на Троян ще отбележат 150-та
Коментари Харесай

Троян отбелязва 150 години от обявяването му за град

С богата тържествена стратегия жителите на Троян ще отбележат 150-та годишнина от оповестяването му за град. Това ще стане на Петковден - 14 октомври, когато по традиция е празникът на града. Предвидени са изложения, концерти, 3D мапинг шоу и други Ще бъде връчено званието "Почетен жител на Троян ", като тази година удостоените с него са четирима, измежду които патриарх Неофит.

За празника се чака президентът Румен Радев да се причисли към градското празненство, оповестяват от общинската администрация. Гости на града ще бъдат посланици, депутати, изявени обществени персони. Специално за юбилея в Троян идват делегации от Елванген - Германия, Перн ле Фонтен - Франция, Хамм - Германия, Кашира - Русия.

Празничният ден в неделя ще стартира от 9.00 часа с Божествена света литургия в църквата "Света Параскева-Петка ". След това е дефилето и концертът на духовите оркестри на Сухопътните войски на Българската войска, на Ботевград, Ловеч и Троян на централен площад "Възраждане ". Там, в 12.00 часа, тържествено ще бъде издигането знамето на града. "На многая лета " за троянци ще прозвучи в осъществяване на Трио "Тенорите ".

Патриарх Неофит става "Почетен жител на Троян "

На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат оповестени новите почетни жители на Троян. Званието ще бъде връчено на предприемачите инж. Марин Радевски и инж. Владимир Младенов, както и на керамика Николай Йовков.
На патриарх Неофит званието ще бъде връчено не на тържественото съвещание, а на рождения му ден - 15 октомври, в Троянския манастир "Успение Богородично ". Тогава ще бъде осветено и ремонтираното Антимово крило на Троянската света обител.
С почетен знак "Златен герб - Троян " ще бъдат удостоени столичният хирург и донор за редица значими троянски дела проф. доктор Иван Гаврилов, дългогодишният шеф на троянската болница ( "МБАЛ - Троян " ЕООД) доктор Пенко Бамбов, както и завеждащият АГ отделението в нея доктор Марин Василев и групово екипът на Планинската избавителна работа - Троян. Отличието "Почетен знак - Троян " ще бъде присъдено на 95-годишната троянка Иванка Минева, деец доброволец от Втората Световна война.

Изложба наблюдава историята на Троян от античността до наши дни

В празничния Петковден ще бъде открита и изложбата "Провинциална хроника или какво не знаем за Троян - градът в скута на Сребърната планина " в Музея на националните занаяти и приложните изкуства в Троян. Двадесет пана описват историята на града от античността до наши дни, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на културната институция Елеонора Авджиева. По думите й в експозицията могат да се видят калпак с бобени зърна, употребявани при избора на кмет, превод на османски регистри от 1870-1872 година, отнасящи се до Троян, автентичен пай от знамето на Троянския революционен комитет, първото издание на книгите на Власи Илиев за град Троян от 1933 година, планове за герб на Троян, взели участие в конкурс през 90-те години на 20-ти век.

Посетителите ще научат доста любопитна информация: за произхода на името на града, за първото му изписване на географска карта, за троянските дербенджии - население със специфичен статут, за главните групи персонални имена, употребявани от мъжете - поданици на град Троян към 1515 година, за усещанията на унгарския странник Феликс Каниц за града и покрайнините му, за първата стачка в Троян на учители през 1892 година срещу намесата на страната в образователното дело. Става ясно по кое време е признат първият регулационен проект на града и е открит пазарът и от кой момент четвъртък е пазарен ден.

Изложбата споделя и за първия троянски вестник "Балканска бликам ", излязъл през 1904 година В началото на 20-ти век е открит и курс за образование по цигулка и троянски клон на Българската национална банка, учредено е и колоездачно сдружение с ръководител Димитър Пешев.

Не са пропуснати и събития от съвременността: възобновяване на 10 здания по стратегиите за енергийна успеваемост, основаване на Фонд за асистирана репродукция и Общински взаимен фонд за подкрепяне лекуването на жители, обновяването с здравно съоръжение на общинската болница в Троян, реализирането на план за воден цикъл на града.

За празника управлението на Община Троян е помислило и за най-малките поданици и посетители на града, за които са планувани занимателни и спортни игри в градинката пред Информационно-културния център.

По-късно и дребни, и огромни ще станат очевидци на шоу-спектакъл на Представителния общински юношески духов оркестър с мажоретки - Троян на централния площад, а незабавно по-късно е празничният концерт. На сцената ще се качат огромните имена

Васил Найденов и Силвия Кацарова, както и младите гении Ани Ненова и Радко Петков - Гласът на България.

За пръв път в Троян ще има 3D мапинг шоу и пиротехнически театър

Анимациите за 3D мапинг шоуто са въодушевени от историята на Троян - емблематични събития, персони, обекти. Светлинното триизмерно шоу ще се следи върху постройката на Народно читалище "Наука-1870 година ", която ще бъде особено готова за задачата. Пиротехническото шоу е невиждано досега в Троян, показват от общинската администрация.

Събитията в празничния ден ще бъдат следени и на видеостена. Водещ на празника ще е артистът Владимир Карамазов. Негов сътрудник ще бъде троянката Пенка Райковска.

По случай 150-години от оповестяването на Троян жителите и гостите на града могат да посетят още една галерия. В изложба "Серякова къща " е подредена експозицията с фотографии "Портрет на един град ". Фотосите са дело на проф. Цочо Бояджиев, който в съавторство с троянския фотограф Цветан Тончев снима обществени и непублични персони от Троян.

Галерията показва и своя Есенен салон с най-новите произведения на Дружеството на троянските художници.

Международен фестивал на занаятите и изкуствата в Орешак

Юбилеят на град Троян не може да премине без занаятите, които са една от емблемите на този край и постоянно събират родни и непознати гости, пристигнали да се допрян до тяхната магия. Затова в Националното ревю на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак се провежда Международен фестивал на занаятите и изкуствата "Приятелите на Троян ", отдаден на 150-годишнината от оповестяването на Троян за град. В него ще вземат участие хора на изкуството от Франция, Германия, Полша, Русия, Чехия, Турция, Мароко, Палестина и други, съобщи за Българска телеграфна агенция шефът на Изложението Иван Чакъров.

Полша ще се показа с фотоизложба от 19 пана "Полски обекти, включени в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО ". От побратимения на Троян френски град Перн ле фонтен ще взе участие един ваятел и един майстор.
Експозициите на Мароко и Палестина включват обичайни костюми, керамични предмети и други експонати на изящните и приложните изкуства. След откриването на Фестивала през днешния ден /13 октомври/ от 18.00 часа, участници от Мароко ще показват чаена гала и дружно с Палестина ще показват магията на арабската кухня, сподели още Чакъров.

От съветския град Кашира ще показват присъщите за техния район техники за разработване на кукли.

В памет на Никола Манев, другар на Троян, посетителите ще видят и изложбата живопис "Небесни автомагистрали ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР