С богата програма във Велико Търново ще бъдат чествани 835

...
С богата програма във Велико Търново ще бъдат чествани 835
Коментари Харесай

Велико Търново чества 835 години от въстанието на болярите Асен и Петър

С богата стратегия във Велико Търново ще бъдат празнувани 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяване на българското царство, оповестяват от пресцентъра на общината.

Програмата ще стартира с есенния фестивал "Златна плодородна есен на Самоводската чаршия ".

От 24 октомври, в продължение на три дни, ще има изложение-базар на занаятчии, създатели на ръчно направени сувенири и артикули, както и селскостопански производители. Майсторите занаятчии от архитектурно-етнографския комплекс ще вършат демонстрации на старинните техники, непокътнати през вековете, в своите ателиета и дюкяни.

На 24 октомври от 8,00 ч. на площад "Цар Асен I " пред крепостта "Царевец " ще се състоят демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники. Участници ще бъдат групите за исторически възстановки "Търновци ", "Чигот "-Варна и НД "Традиция " - клон Шумен. През деня на площада ще има концерт със средновековна музика на група "Ериней " и огнен театър на натрупа "Палячи ".

В 18,45 ч ще бъде показан историческият сценичен театър "Асеневци " на МДТ "Константин Кисимов ", а в 19,30 ч. за всички посетители и жители на града ще бъде излъчено шоуто "Цревград Търнов - тон и светлина ". Програмата на Димитровден /26 октомври/ по традиция ще стартира със Света литургия в църквата "Успение Богородично " в кв. "Асенов ", а в 11,00 ч. ще е литийното шествие през Владишкия мост до храма "Св. Димитър Солунски ". Ще бъде отслужен молебен и осветлен курбан за здраве.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР