С богата културна и спортна програма в Стара Загора беше

...
С богата културна и спортна програма в Стара Загора беше
Коментари Харесай

Стара Загора днес празнува

С богата културна и спортна стратегия в Стара Загора беше маркирана 143 години от възобновяване на Стара Загора и 35 години от първото честване на Деня на Стара Загора  - 5 октомври.

Денят стартира с молебен за Стара Загора, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници в храма „ Свети Николай Мирликийски Чудотворец “ и продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника „ Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 година “ и символичния камък за възобновяване на Стара Загора.

“След борбата при Стара Загора градът е изцяло погубен. Всички къщи са изпепелени, а хората са избягали. Никой не си е представял, че на това място още веднъж може да има град, само че на 5 октомври 1879 година Алеко Богориди слага първия камък за възобновяване на Стара Загора. Това е началото на построяването на съвременна Стара Загора с прави улици, каквато я виждаме сега. Хората тогава, макар компликациите, неволите и несгодите са имали волята и решимостта да съградят прекрасен и съвременен град. Пожелавам ви да имате същата мощ, воля, неотстъпчивост и да носите в себе си непоколебимият старозагорски дух. “, се обърна към присъстващите на площада пред локалната администрация кметът Живко Тодоров.

В 10.00 часа на площада пред общината бяха издигнати националния трикольор, знамето на Стара Загора и знамето на Европейския съюз. С тържествена гала беше отличен посмъртно със званието „ Почетен жител “ на Стара Загора за 2022 година доцент Злати Златев. Отличието беше получено от неговия наследник Георги Златев. Той благодари за високото самопризнание.

По време на церемонията новоизбраният кмет на Млада Загора Йоана Попова одобри символичният ключ на града и пожела „ да бъдем обединени и дружно да се борим с компликациите на живота “. В края на тържественото отбелязване в небето полетяха 143 балона, знак на възродена Стара Загора. Молебен за здраве отслужиха старозагорският митрополит Киприан и свещенослужители от старозагорската епархия.

Празничният ден продължи с концерт „ От децата на Стара Загора – с обич! " с присъединяване на  детски обединения. Млади гайдари от Народно читалище " Настроение " поздравиха присъстващите с осъществяването си.

Поздрав към старозагорци ще насочат довечера български реализатори – Михаела Маринова , която ще се качи на сцената пред Община Стара Загора с рок група „ Фондацията “. Музикалното шоу е с начален час 19:00 часа.

По мотив празника Художествената изложба, къща музей „ Гео Милев “, Регионален исторически музей – Стара Загора, Архитектурен комплекс „ Музей на религиите “ и музей „ Неолитни жилища “ ще бъдат отворени за посещаване с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР