С близо една трета са се увеличили българите, които не

...
С близо една трета са се увеличили българите, които не
Коментари Харесай

Все повече българи не плащат здравните си осигуровки

С близо една трета са се нараснали българите, които не са здравно обезпечени, а е трябвало да заплащат здравни вноски. От Национална агенция за приходите всяка година подхващат ограничения за събиране на дължимите суми.

Рейхан не е плащал здравните си осигуровки за две години. В края на 2019 година губи работата си, а по време на пандемията не съумява да откри нова. Налага му се да ги заплати вкупом.

" Няколко години имах прекратени осигуровки, тъй като съм незает, наложи се да отида доктор. Казаха ми, че би трябвало да си платя осигуровките. И си ги платих. Над 1 000 лева беше ", показа Рейхан.

Според данните на Национална агенция за приходите в обстановката на Рейхан са попаднали през последната година близо 180 000 българи.

" Разпределението на здравноосигурителните вноски сред осигуряващия и обезпечения е в съответствие 60 към 40, което е 3,2% за обезпеченото лице - служащият, и 4,8% за сметка на осигуряващия - работодателя. Здравноосигурителната вноска на самоосигуряващите се лица е напълно за тяхна сметка и за 2021 година е в размер на 8 на 100 върху сума, която е не по-малка от минималния застрахователен приход, който тази година е 650 лева ", сподели Николай Николаев от Национална агенция за приходите пред Он Ер.
 НЗОК е обезпечила лекуването на българите в чужбина, без значение от пандемията НЗОК е обезпечила лекуването на българите в чужбина, без значение от пандемията
НЗОК е обезпечила лекуването на българските жители в чужбина, без значение от пандемията, оповестиха от касата. През първите шест месеца...

Освободени от наложителните здравни вноски са единствено българите, които имат двойно поданство или обитават в чужбина повече от 183 дни от календарната година.

" Лице, което не заплати осигуровките за здраве в границите на 3 месеца за интервал от 36 месеца, губи пациентските си права. За всички жители с такива пропуски, всяко тримесечие, данъчната администрация провежда осведомителни акции, в които до тях се изпращат известия до електронната поща, по посочения от тях адрес, а също се организират и телефонни диалози от чиновници на инфо център на Национална агенция за приходите, като им се припомнят отговорностите и до какви ограничения за наложително събиране може да се стигне ", добави Николов.

 

 

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР