С близо 897 млн. лв. са намалели за половин година

...
С близо 897 млн. лв. са намалели за половин година
Коментари Харесай

Средната сума в партидите за втора пенсия падна на 5 443 лева

С близо 897 млн. лева са намалели за половин година чистите активи на универсалните пенсионни фондове, в които са спестяванията на родените след 1959 година за втора пенсия. В момента пенсионните сдружения ръководят 15,846 милиарда лева, до момента в който през декември активите бяха 16,743 милиарда лева, демонстрира последната осигурителна статистика на Комисията за финансов контрол за полугодието на 2022 година

Нетните активи се топят макар ежемесечните приходи от осигурителните вноски на 3,9 млн. българи, обезпечени за втора пенсия. Брутните приходи от вноски за първото полугодие на 2022 година са 931,283 млн. лева, само че макар тях поради негативната рентабилност чистите активи се връщат на равнищата от юни-юли 2021 година В тези суми не се регистрират средствата, които фондовете отделят за заплащане на наследници и хора, придобили право на пенсия, както и спестяванията, трансферирани в Национален осигурителен институт. Те не отразяват и насъбраната в това време инфлация, изясняват от " Сега ".

Сривът в активите се вижда и в насъбраните средства в самостоятелните партиди. В края на юни 2022 година междинната сума в партидите, в които е направена най-малко една вноска за последните 12 месеца (т.е. това са настоящо настоящи партиди), е 5443,45 лева - с 362,22 лева по-малко в сравнение с е била в края на декември 2021 година (5805,67 лева.) макар в това време импортираните осигуровки. Всеки обезпечен е внасял приблизително 82,64 лева месечно за втора пенсия, демонстрират данните за първите шест месеца на годината. За съпоставяне пред 2021 година междинната месечна вноска е била 71,95 лева Усреднените данни се показват публично в статистиката на КФН, само че постоянно с предизвестието, че събитията при всеки обезпечен са строго самостоятелни - партидата зависи от интервала на обезпечаване, размера на осигурителния приход, пенсионния фонд и прочие

По закон вложеното от обезпечените в универсалните фондове е обезпечено. Ако все още на пенсионирането в самостоятелната партида има по-малко средства от брутния размер на преведените осигурителни вноски за лицето, то партидата ще бъде допълвана до този размер. Т.е. без значение от съмненията на пазара и резултата от вложението на средствата, човек ще получи при пенсиониране минимум това, което е внесъл през годините.

" Такива рецесии сме имали и преди, само че особеното в този момент е, че се събират много отрицателни фактори ", разяснява неотдавна пред Дарик радио(link is external) Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните сдружения у нас. Тази многофакторна рецесия визира всички принадлежности, в които на фондовете е позволено да влагат - и акции, и облигации, означи тя. Петкова обаче успокои, че това е просто моментна оценка и негативната рентабилност към момента не е загуба. " Загуби и облаги от вложения се осъществят тогава, когато имаме покупко-продажби ", изясни тя.

Още за доходността на фондовете:
Изплащане

Едва 723 българи получават някакъв тип пожизнена пенсия от втория дирек, демонстрират данните в края на юни. За шест месеца новите пенсионери с пожизнена пенсия са 454, а това би следвало да е главната цел на спомагателното наложително пенсионно обезпечаване. От трите типа най-популярна е пенсията, която е комбинирана с интервал на разсрочено заплащане (до избрана възраст) и може да се наследява - получава се от 590 души. Най-малък интерес има класическата пожизнена пенсия без спомагателни условия - едвам 16 души я получават. При нея няма заместничество. Има и пенсия с обезпечен интервал на погашение - получават я 117 души. При нея също има заместничество, в случай че получаващият я почине в границите на този интервал (между 2 и 10 г.).

Средните размери на тези три типа пенсии изясняват избора на хората. Месечното заплащане при пожизнената пенсия с разсрочено заплащане е най-високо - 231,67 лева Другите два типа са близки по мярка - 70,37 лева за класическата пожизнена пенсия и 63,62 лева за пенсията с обезпечен интервал на погашение.

Доста по-бързо се развива етапа на погашение при втория пенсионен артикул - разсрочено заплащане. Повечето от пенсионерите с втора пенсия отговорят точно на изискванията за него - техните спестявания не стигат за пожизнена пенсия, само че са повече от три минимални пенсии (за следения интервал минималната пенсия се променяше, като от 1 юли е 467 лева.). Тук партидата би трябвало да разрешава месечно заплащане за определения интервал, което да е сред 15 и 100% от минималната пенсия.

За шест месеца разсрочено заплащане са поискали 4352 души, като с тях общо получаващите такива суми от особено основаните за задачата фондове за разсрочено заплащане са 5936 към края на юни. Най-предпочитаният период на разсрочване е до 1 година - 3309 души са го поискали. 2434 души получават разсрочено заплащане за 1 до 3 година, а единствено 193 пенсионери са поискали по-дълъг интервал на погашение. Средният размер на месечното заплащане тук е 314,87 лева

Както неведнъж е ставало въпрос, изборът на пенсионен артикул зависи в съвсем цялостна степен от размера на натрупванията в самостоятелната партида, като всеки тип заплащане е привързан с минимална месечна сума, под която не трябва да се слиза. Отпреди настъпването на етапа на погашение бе ясно, че за множеството от първите пенсионери на промяната спестяванията няма да стигат за доживотен артикул. Партидите, които са по-малки от три минимални пенсии, се изплащат като еднократна сума.

Първите месеци на етапа на погашение - тя настъпи преди година за дамите, родени през януари 1960 година, сподели, че придобилите право на втора пенсия не бързат да се възползват от него, а когато решат да употребяват спестяванията си, избират да получат парите си оптимално бързо. За към момента дребното пенсионери с втора пенсия евентуално роля играе и непознаването на изискванията за приемането ѝ - тя зависи единствено от възрастта за трета категория труд за разлика от държавната, при която са нужни и избрани години стаж.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР