С близо 845 хил. души се е стопило населението на

...
С близо 845 хил. души се е стопило населението на
Коментари Харесай

Русе все още е сред големите градове с население над 100 хил. души

С близо 845 хиляди души се е стопило популацията на България за последните 10 години

С население над 100 хиляди души са единствено 6 града в страната - СофияПловдив, Варна Бургас, Русе и Стара Загора. Най-малкият град продължава да е Мелник с 161 поданици. Според репортаж на  се задълбочава и наклонността за обезлюдяване на обитаеми места - като към този момент има близо 200 села, където не живее нито един човек.

С близо 845 хиляди души се е стопило популацията на България за последните 10 години. Това демонстрират данните от последното броене. Към септември предходната година, когато завърши преброяването, популацията на страната е 6 519 789 души.

А за последните 37 години българите сме с 2,5 млн. по-малко.

За последните 10 години понижава и популацията в трудоспособна възраст - с близо 17 на 100, и сега то е към 60%. Спад и в популацията по области – най-вече - във Видин, Смолян и Добрич.

На другия полюс на класацията е Бургас. Един от градовете с най-вече деца до 14 години. Освен в Бургас, висок дял на деца до 14 години има в Сливен и Ямбол. Данните за застаряването на популацията остават тревожни. Към септември 2021 година хората над 65 години са близо една четвърт от популацията на страната.

Делът на най-възрастното население е най-голям във Видин и Габрово, всеки трети гражданин на 65 и повече години.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР