С близо 70% по-висока сметка за ток ще плати Дворецът

...
С близо 70% по-висока сметка за ток ще плати Дворецът
Коментари Харесай

С близо 70% по-скъп ток ще плаща Дворецът на културата и спорта във Варна

С близо 70% по-висока сметка за ток ще заплати Дворецът на културата и спорта във Варна. Причината е, че компанията снабдител на електрическа енергия е прекратила едностранно контракта и сдружението е трансферирано към така наречен снабдител на последна инстанция, който доставя ток на по-висока цена. Това ще докара до повишение на наема за залите, които постоянно се употребяват за културни и спортни събития.

В края на март управлението на Двореца на културата и спорта във Варна подписва контракт с снабдител на електрическа енергия на свободния пазар. На 24 юни обаче, компанията приключва контракта с обяснението за зародили форсмажорни условия. Едно от тях е по този начин наречената " зелена " договорка.

Тъй като равнищата са се вдигнали по отношение на 90-та година с към 55%, с толкоз се обосновават и в оскъпяване на цената. Второто – това е делът на силата на тецовете в общия енергиен баланс, който е към 37%, сподели Минко Христов – шеф на Двореца на културата и спорта във Варна.

От компанията снабдител показват още като аргументи за прекратяването на контракта смяната в Закона за енергетиката, която планува електрическата енергия да се купува авансово, както и възможни усложнения за обезпечаването на декларираните количества ток.

Независимо от настояванията ни да продължим контракта с анекси или да контролираме цената - едностранно доставчикът отхвърли доставка на еленергия, добавя Христов.

Сега клиентът е трансфериран към " снабдител на последна инстанция ", където цените са по-високи.

Факт е, че Законът разрешава на клиентите да сменят доставчика си на ток, само че това би трябвало да стане до 10-то число на предходния месец. Предвидената процедура в Закона за публичните поръчки обаче лишава 20 дни.

Тоест ние ще изтървем и тази опция да изберем снабдител, с цел да избягаме от снабдител на последна инстанция. Юли и август ние ще сме на крайните цени и сдружението ще понесе доста загуби. Тръгнахме да търсим нови предложения от доставчиците на еленергия. На база бърза информация по тези към този момент получени предложения, ние получаваме завишение от 70 лева на мегават час. Това не са 4%. Това е търговията, която е на българската самостоятелна енергийна борса на база " Ден напред ", изяснява Христов.

От фирмата-доставчик на електрическа енергия отхвърлиха коментар.

Сега шефът се тормози, че ще би трябвало фрапантно да вдигне цената на услугите, които Дворецът предлага, защото половината от сумата е разходът за ток.

Минко Христов към този момент е изпратил писма до Министерството на енергениката и до Комисията за енергийно и водно контролиране с гледище за отбрана, защото сдружението извършва и обществени функционалности. Те би трябвало да останат на налични цени освен за варненци, само че и за всички живеещи в района.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР