С близо 50% се е увеличила заетостта на хотелите в

...
С близо 50% се е увеличила заетостта на хотелите в
Коментари Харесай

Хотелите в Пловдив с огромна печалба от над 7 млн. лева за месец, заетостта им с 50% по-висока

С близо 50% се е нараснала заетостта на хотелите в Пловдив и региона за година. Приходите от нощувки пък са скочили с близо 75% като доближават 7 млн. лева, от които 5,8 млн. от български жители и 1,2 млн. от чужденци. Това демонстрират данните на Национален статистически институт за февруари 2023 година. Цели 217 места за настаняване с 5.9 хиляди и 11.9 хиляди кревати са функционирали в този интервал. В статистиката влизам единствено местата с над 10 кревати, в това число хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване.
Прочетете още
Данните свидетелстват за забележителен растеж в туристическия бранш на област Пловдив през февруари 2023 година Туристическият растеж в област Пловдив може да има позитивни стопански резултати за района, като основаване на работни места, повишение на приходите на локалните предприятия и развиване на инфраструктурата. Също по този начин, увеличението на туристическия поток може да насърчи развиването на туристически артикули и услуги, както и да способства за възстановяване на облика на района като туристическа дестинация.

Общият брой на местата за настаняване в област Пловдив през февруари 2023 година се е нараснал с 13.6% в съпоставяне със същия месец на миналата година,  а леглата в тях - с 15.7%. . Растежът на туристическата промишленост в района може да бъде свързан, както от нараснала туристическа интензивност след коронавирус пандемията и отпадане на рестриктивните мерки за придвижване, по този начин и от откриването на редица нови хотели под тепетата. 

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в област Пловдив е достигнал 102,2 хиляди , което съставлява нарастване с 45% в съпоставяне със същия месец на миналата година . От тези нощувки, 85,6 хиляди са осъществени от български жители, а 16,6 хиляди - от непознати жители. 

Интересно е да се означи, че в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирали близо 70% от общия брой нощувки на непознати жители и единствено 37,7% от нощувките на български жители. С други думи, непознатите жители, които са нощували в област Пловдив, най-вече са избрали да се настанят в първокласни хотели. Същевременно, в местата за настаняване с 3 звезди са осъществили 26.2% от нощувките на непознати жители и 37,9% на български жители, до момента в който местата с 1 и 2 звезди са регистрирали само 4.5% от нощувките на чужденци и 24,4% от нощувките на българи.

Пренощувалите непознати жители са 7,9 хиляди, като 72,2% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са осъществили приблизително 2.0 броя нощувки. Относно произхода на непознатите туристи, най-вече пренощували непознати жители в област Пловдив са жители на Турция (22,7%), Гърция (17,4%), Германия (6,7%), Румъния и Италия (по 4,5% от всички пренощували непознати жители в областта). 

Вероятно възходящият брой на туристи от Турция и Гърция може да се изясни с близостта на област Пловдив до границата с тези страни, което прави района наличен и комфортен за туристически визити. Други претекстове са мощно развития хазартен туризъм от Турция. 

Общата претовареност на леглата в местата за настаняване през февруари е 31.1% или с към 6% повече от предходната година. Най-пълни са били точно хотелите от най-голям клас с 4 и 5 звезди - 41.1%, следвана от тези с 3 звезди - 29.8% и с 1 и 2 звезди - 21.9%. Като цяло заетостта на леглата се усилва по отношение на февруари 2022 година с 6.1 процентни пункта.  В последната година в Пловдив бяха открити над 3 първокласни места за настаняване. 

 

За да продължи този туристически напредък в област Пловдив обаче, е значимо да се влага в развиването на туристическата инфраструктура, възстановяване на качеството на туристическите услуги, промоция на района като атрактивна туристическа дестинация и основаване на разнообразни туристически артикули и прекарвания. Също по този начин, значимо е да се поддържа опазването на културното и естественото завещание на района, както и да се предизвиква устойчивият туризъм, който съблюдава правилата на екологична, икономическа и обществена резистентност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР