С близо 42 000 кв. м наети офис площи през

...
С близо 42 000 кв. м наети офис площи през
Коментари Харесай

Офис пазарът в София отчита добро първо тримесечие

С близо 42 000 кв. м наети офис площи през първото тримесечие на 2023 година пазарът на бизнес парцели в София записва наемна интензивност, надминаваща 5-годишната междинна стойност за този интервал на годината. Това сочат данни от отчета на консултантската компания за бизнес парцели " Къшман енд Уейкфийлд Фортън " (Cushman & Wakefield Forton), получен през днешния ден в Българска телеграфна агенция.

Делът на свободните офис площи в столицата се резервира постоянен към равнищата от предходната година и възлиза на 16,1 на 100. Това частично се дължи на лимитираното предложение и към момента слабото асимилиране на свободни площи. Площите в развой на създаване в София остават под 200 000 кв. м, а периодите за въвеждане в употреба на доста планове се удължават поради лимитираната пазарна реализация.

" През първото тримесечие на годината наблюдавахме устойчиво показване на офис пазара в София, само че подновяванията и преместванията към момента образуват преобладаващата част от наемната интензивност ", разяснява Явор Костов, ръководещ сътрудник в Cushman & Wakefield Forton. По думите му покупко-продажбите през първото тримесечие на годината отразяват главно желанието на наемателите за консолидация на площи или пренасяне в по-нови или по-висок клас офис здания. 

Според консултантите от Cushman & Wakefield Forton пазарът на бизнес парцели в София отчетливо се движи на две скорости, като плановете във високия сегмент се показват доста по-добре като претовареност и наемни равнища по отношение на останалите на пазара. Като цяло хибридният модел на работа трайно се постанова и прекъсва връзката сред растеж на бизнеса и наемането на нови площи, изключително в сегмента на IT и BPO фирмите. Въпреки това значително наематели се разрастват и това поддържа положително равнище на търсене на офис площи. 

Нарастващото търсене на гъвкави офиси е друга наклонност за интервала. Търсенето на този вид решения от страна на корпоративни клиенти с възходящ бизнес или гъвкави модели на работи е устойчиво с наклонност да нараства. Към началото на 2023 година предлагането на коуъркинг и сервизирани офис площи в София надвишава 61 000 кв. м, като още 11 500 кв. м са в развой на развиване. 

Към началото на 2023 година първокласните местоположения в централната част на София се оферират за 16 евро/кв. м, до момента в който търсените наеми в офис постройките по огромните булеварди доближават 15 евро/кв. м. Лекото повишаване е в продължение на наклонността от края на миналата година, главно поради индексацията на договорите и инфлационния напън. Наемите на офисите клас В също означават леко покачване, достигайки 9-10 евро/кв. м. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР