С близо 15% са нараснали средните бюджети за покупка на

...
С близо 15% са нараснали средните бюджети за покупка на
Коментари Харесай

Средните бюджети за покупка на ваканционни имоти се покачват

С близо 15% са нарастнали междинните бюджети за покупка на ваканционен парцел у нас през 2018 година Ако през миналата година купувачите са разполагали приблизително с към €50 000, то през актуалната, средствата, които да склонни да отделят за „ втори морски дом “, приближават €60 000. Данните са част от пазарното изследване на Green Life CityHome. Според специалистите на компанията клиентите са склонни да платят по-висока цена, в подмяна на по-високо качество артикул с включени спомагателни услуги. Купувачите търсят парцели с добавена стойност, които с изключение на пълноценна отмора им обезпечават и опция за възвръщаемост на инвестицията.

„ Изискванията на клиентите към този момент надвишават характерностите на парцела и от ден на ден касаят факторите отвън него – заобикаляща среда, спомагателни услуги, достъп и сигурност. Затова огромна част от тях избират затворени комплекси “, разяснява Теофил Петров, изпълнителен шеф на Green Life. По думите му най-търсени са жилищата с една спалня, със междинна повърхност към 55-60 кв.м, а купувачите държат на положителната панорама – към морето или вътрешен двор, както и съществуването на тераса.

През 2017 година цените на ваканционните парцели се задържаха съвсем без промени по отношение на миналата макар възходящото търсене и покупките още на стадий „ на зелено “. През този сезон растежът е сдържан в границите на 10-15%. Цените на жилищата с една спалня в Созопол варират сред €50 000 и €60 000, а в Поморие подобен вид парцели се оферират сред €30 000 и €40 000. „ Някои от по-заможните клиенти се насочват към покупка на къща, където цените доближават €180 000 - €200 000. Тази алтернатива им разрешава по-голямо успокоение и не ги ангажира с целогодишна поддръжка, както обособените настрана стоящи къщи “, прецизира Екатерина Желяпова, търговски шеф направление ваканционни парцели на Green Life CityHome.

Обемът на продажбите през миналата 2017 бележи растеж от 20% по отношение на предходните 2 години, регистрират от компанията. „ Очакваме тази година интензивността още веднъж да бъде висока и покупко-продажбите с ваканционни парцели да се усилят с към 10% “, разяснява Екатерина Желяпова.

Присъствието на българските купувачи става все осезаемо и има по-голяма тежест на ваканционния пазар, показват още от Green Life CityHome. Интересът на родните клиенти се задържа висок, поради което от компанията чакат близо 10% растеж на покупко-продажбите с българи през тази година.

„ За сънародниците ни желанието да имат втори дом не е нещо ново. В актуалния динамичен свят то просто се трансформира от познатите ни в предишното “вили на морето ” в инвестицията в жилище в затворен комплекс, където задължението за грижата за парцела е оставен на различен, а за притежателя остава удоволствието от почивката “, споделя Теофил Петров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР