С близо 10 000 души на година у нас се

...
С близо 10 000 души на година у нас се
Коментари Харесай

Младите у нас намаляват с близо 10 000 годишно

С близо 10 000 души на година у нас се топят младежите. Това демонстрират данните, написани в Национална тактика за младежта 2021 – 2030 година, която е качена за публично разискване в платформата за публично разискване, предава Монитор.

От документа излиза наяве, че хората на възраст 15 – 29 години у нас са били малко над милион през 2019 година, само че още през 2020 година са намалели с 10 000. Цифрата е равна на почти цялото непрекъснато население на град, колкото Несебър. Прогнозата на страната е, че броят на младите ще продължи да се топи в идващите 5 години, когато ще стигне до малко над 972 000 души в тази възрастова група. През 2030 година обаче се чака ново нарастване на младите и в случай че трендовете се запазят, тогава те ще минат още веднъж 1 милион.

От профила на младите у нас се вижда, че 3/4 от тях живеят в градовете, а 251 331 в селата. 33% от младежите на възраст 15-29 години пък са възпитаници или студенти, които не работят, 43% работят на цялостна претовареност, а 4% работят на частична претовареност. Още по-тревожни са обаче данните за раждаемостта при младите. Според разбора 19% от младежите имат деца, в тази група малко над една трета са с едно дете, 29% - с 2 деца, а 8% с по три. 14% от младежите в България пък живеят без брак. В същото време обаче страната ни е първа в Европейски Съюз по раждания от дами под 20-годишна възраст.

Една от всеки 8 дами в България ражда за първи път под 20-годишна възраст. Документът демонстрира още, че българските младежи напущат дома на родителите си приблизително на 30 години като мъжете живеят с родителите си до 32.1 години, а дамите - до 27.6 год.Положителна наклонност обаче се регистрира при българското съзнание на младите у нас - 81% от тях се гордеят, че са жители на България. Наблюдава се и нарастване на каузи на младежите, които нямат желание да емигрират. Данните от 2019 година демонстрират, че болшинството от младежите (43%) биха останали да живеят на мястото, където живеят сега. 27% показват, че при първа опция биха отишли да живеят в чужбина, 18% в друго обитаемо място в страната.

Всеки втори на възраст 15 -17 година счита, че България ще е по-добро място за живеене, 25% не чакат някаква смяна. 63% в тази възрастова група имат вяра, че животът им в бъдеще ще бъде по-добър, а 15% – доста по-добър от този на техните родители.Висок е процентът на младежите, които са траяли своето обучение в постоянна форма на образование във висше образователно заведение след довеждане докрай на гимназия. Това приказва за осъзнаване на образованието като полезност и блян към още познания и умения. България се развива с високи темпове във връзка с осведомителните технологии. 54% от младежите на възраст 16-24 год., разполагат с съществени или над главните цифрови умения.

Практически всеки юноша разполага с мобилен телефон - 98%. Малко по-нисък е процентът на тези, които имат компютър, като съвсем всеки от тях имат достъп до интернет вкъщи.От разбора излиза наяве, че е налице позитивна конфигурация на младежа към доброволчеството: 39% от интервюираните младежи са взели участие в доброволчески начинания през последните 3 години в България. Същевременно не е дребен и процентът на младежи, които не са взели участие въобще в доброволчески акции. 68% от младежите считат, че си коства човек да взе участие в доброволчески или дарителски акции и биха се присъединили преобладаващо в такива, в които се контактува с хора/деца в потребност, обществени действия, при бедствия и повреди или в действия по запазване на околната среда.

Програмата включва и ограничения за постигане до младите българи в чужбина. Една от тях е поощряване професионалната реализация в България на младежите, завършващи висшето си обучение или работещи в чужбина. Друга концепция е за образуване на регулярни срещи в задграничните представителства с младите българи в чужбина, на които да бъдат канени за полемика осъществили се българи в страната по акредитация. Предвижда се и създаване на платформа за младите българи зад граница и образуване на тематични срещи на българите по страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР