С благотворителен концерт в Разград ще се събират средства за

...
С благотворителен концерт в Разград ще се събират средства за
Коментари Харесай

С благотворителен концерт се събират средства за Военния мемориал в Разград

С благотворителен концерт в Разград ще се събират средства за доизграждането на Военния мемориал на поделенията, съществували в Разградския гарнизон.

Подробности за събитието бяха показани през днешния ден от запасния майор Румен Вълчев, който е главен мотор на концепцията за построяването на монумента, и от музиканта Валди Тотев.

Концертът ще се състои на 26 април, от 18:00 часа, в залата на Разградската филхармония. Той ще бъде с присъединяване на Дуо „ ВалДи “ („ щурецът “ Валди Тотев и брачната половинка му - цигуларката Димитрина Димитрова).

" Със свои осъществявания ще се показват и ученици на Центъра за работа с деца. Входът за събитието ще бъде свободен. Във фоайето на Филхармонията ще бъде сложена кутия за дарения и всеки, който желае и има опция, ще може да внесе своята милостиня в благородното начинание ", изясни Вълчев. 

В отговор на въпрос какви са претекстовете да се включи в самодейността, Валди Тотев сподели, че главната причина да одобри драговолно идеята на уредниците е Румен Вълчев. По думите му евентуално основателите на родолюбивото дело в Разград са се свързали с него заради това, че е внук на полк. Владимир Серафимов - воин от Сръбско-българската война и Балканската война и избавител на Родопите от османско господство. 

Със брачната половинка ми постоянно сме подкрепяли благородните каузи, и постоянно сме го правели от сърце, без да мислим за друго, изясни Тотев. Той добави, че на разградска сцена дуото ще показа познати за генерации шлагери, като се стартира с „ Бяла тишина “ и приключи с „ Вдигни очи “. Публиката ще чуе още „ Футуролог ”, „ Среща ”, „ Клетва ” и други емблематични песни.

Музикантът прикани разградчани да посетят концерта в поддръжка на родолюбивото дело. Началото на построяването на Военния мемориал в Разград беше сложено предходната година в Деня на храбростта и празник на Българската войска със алегорична първа копка.

Паметникът ще увековечи славата на поделенията, съществували в Разградския гарнизон в интервала от 1878 до 2009 година . Строежът на монумента е в напреднала фаза, като са построени фундаментите и колоните на мемориала.

В момента се създават фигурите, които ще бъдат сложени върху арка - два изправени коня и разтворен орел. На паметника ще има плочи от гранит с изписани наименованията на разградските поделения през другите интервали. В основата му ще бъде изобразен алегоричен „ безконечен огън ”.

По думите на Румен Вълчев за доизграждането на монумента са нужни още 55 000 лв.. Той изрази оптимизъм дейностите да приключат до края на годината и откриването на Военния мемориал в Разград да е следващата година на 6 май.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР