С благодарности към правителството и към всички българи започна разговора

...
С благодарности към правителството и към всички българи започна разговора
Коментари Харесай

България ще стартира собствено разследване срещу военните престъпления в Украйна

С благодарности към държавното управление и към всички българи стартира диалога министър председателят на Украйна Денис Шмигал. Той изрази благодарност за военната помощ, за поддръжката в битката с агресора, в това число посредством налагане на наказания, и изключително за приютените бежанци от войната, оповестиха от държавната пресслужба.

От своя страна, министър председателят акад. Николай Денков благодари на украинския народ и водачите му, че са посочили на света какво значи да воюваш за идеали. " Важно е да вкараме в двустранните ни диалози и тематиката за правораздаването, тъй като би трябвало да е ясно, че през 21 век всеки агресор ще получи интернационален отпор ", съобщи министър председателят на България.

Двамата министър председатели се сплотиха към тезата, че Русия и нейното управление носят единствената отговорност за тази война, за осъществените тежки закононарушения против човечеството и за нейните световни стопански последствия. И приканиха да се търси отговорност.

Министърът на правораздаването Атанас Славов също изрази увереност България да бъде една от страните, които ще вземат участие във възобновяване на справедливостта след незаконната война на Русия против Украйна. Той уточни, че страната ни работи по промени в Наказателния кодекс, с цел да бъде включено в него закононарушението експанзия и съветските водачи и военноначалници да бъдат обект на наказателно гонене. България ще се включи и в взаимния проверяващ екип на Евроджъст. А също по този начин ще стартира лично следствие на военните закононарушения в Украйна, в това число като употребява свидетелства и показания на украинските бежанци в България.

В Киев Николай Денков и Денис Шмигал подписаха заявление по основни тематики от двустранното съдействие и разискаха стратегически въпроси за общата сигурност и поддръжката за Украйна. Меморандум за съдействие беше подписан и сред държавното сдружение " Терем " и Украинската компания за военнозащитна продукция.

" Искам да изкажа голямото си почитание към работата и промените, които държавното управление Ви прави в изискванията на ужасяваща война, " обърна се акад. Денков към Денис Шмигал. И увери, че в името на украинския народ, на мира в Европа, на сигурността на самата България и с цел да спечелва интернационалният ред, страната ни ще поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.

" Подкрепяме подхванатите от Европейски Съюз стъпки за увеличение на натиска върху Русия, с цел да се ограничи способността ѝ да води война. И ще продължим работата взаимно с други страни за основаването на интернационален механизъм за компенсиране на жертвите на съветската експанзия, " съобщи акад. Денков. А украинският министър председател Шмигал посочи, че през днешния ден Украйна и България са създали още една крачка за задълбочаване на партньорските си взаимоотношения. " Ще се борим дружно против съветската експанзия. България има лидерска позиция в използване на Формулата за мир, в частност в областите на екологията, енергетика, продоволствията и възобновяване, " съобщи Денис Шмигал.

Министерствата на правораздаването на България и Украйна имат подготвеност за интензивно съдействие и в подтекста на основаната интернационална Коалиция за подкрепяне на завръщането на украински деца, нелегално депортирани и принудително преместени в Русия. Страната ни остава интензивно ангажирана с Формулата за мир на Украйна, като съпредседател в осъществяването на точка 8 " Екологична сигурност “ и участник в точки 2 " Продоволствена сигурност “, 3 " Енергийна сигурност “ и 7 " Възстановяване на справедливостта “.

България ще поддържа Украйна и по пътя на нейната бъдеща интеграция в Европейски Съюз и НАТО и има подготвеност да показа своя опит и експертиза по преговорния развой с Европейския съюз и в реализирането на нужните промени при подготовката за участие в Алианса.

Двете страни не престават и съдействието си за възобновяване на сигурността в Черноморския район. София ще е хазаин на Втората конференция за Черноморската сигурност на Международната Кримска платформа, която ще се организира през април 2024 година България и Украйна ще продължат и взаимните си старания за гарантиране на световната продоволствена сигурност и обезпечаването на директни коридори за експорт на украински селскостопански артикули.

В диалога сред Денков и Шмигал акцент беше подложен и върху военно-техническо съдействие, задълбочаването на връзките в енергийния бранш и реализирането на двустранни планове и начинания в региона на опазването на околната среда.

" Оставаме ангажирани с процесите на възобновяване на Украйна и съпричастни с напъните на Вашето държавно управление и на целия украинския народ ", съобщи в умозаключение министър-председателят Николай Денков
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР