С благодарност към Бога и с нова надежда за България

...
С благодарност към Бога и с нова надежда за България
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: С нова надежда прекрачваме прага на 2021

С признателност към Бога и с нова вяра за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 година от Рождеството по плът на нашия Господ, Изкупител и Спасител Иисус Христос. Това декларира в патриаршеско обръщение към вярващите.

Той, посредством Когото всичко е станало, Който отвека е бил и вовеки остава за всички нас „ пътят и истината и животът “ (Ин 14:6), е и Този, с Чието божествено Въплъщение към този момент трето хилядолетие човечеството отмерва историческото време, обновявайки с всяка минала година паметта за това решаващо събитие от богочовешката история, което вечно промени нашия свят, като уточни на всички пътя към спасението и към безконечния живот. Светът, в който Христос Господ в миналото пристигна, с цел да го обнови, беше свят на тъгата, скръбта, безнадеждността, ръководен от прегрешението и гибелта, от „ поднебесните духове на злобата “ (Еф. 6:12).

С Рождеството на Христа, и изключително с Неговото славно Възкресение, този свят един път и вечно беше облян от божествената Светлина, която и в този момент огрява живота и пътя на всеки човек към неговото персонално преображение. С Рождеството на Богочовека историята на човечеството, в миналото лутаща се из лабиринтите на суетните езически вярвания, стана история богочовешка, закупи смисъл и има цел. И тази цел е най-високата, допустима за индивида -достигането на обожение и заместничество на Царството Божие, Царството на обновеното създание, на новото небе и новата земя (Откр. 21:1), където „ … ще отрие Бог всяка сълза, … и гибел не ще има към този момент “ (Откр. 21:4), Царството на Светлината и на безконечния живот в лоното на Отца.

Огрени от тази божествена Светлина още тук, на земята, окрилени от нашата религия, споделяйки нашата обща непомрачена вяра, и през днешния ден, както при раздялата ни с всяка остаряла година, ние се молим Новолетието да ни донесе повече наслади, сбъднати очаквания и фантазии. Да бъде година, през която всеки от нас и всички дружно да разгърнем капацитета си като реализираме още доста благословени от Всеподателя Бога постижения и триумфи като общество и като народ.

Надяваме се и се молим миналата 2020 година, която освен за нас, само че и за целия свят, беше година на невижданото тестване на пандемията от новия и чужд до неотдавна на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри и още повече стимулирани да се борим дружно за дара на живота – за дарувания ни от Бога земен живот, в очакване и подготовка за безконечния, тъй като Бог желае да имаме живот и да го имаме „ в обилие “ (Ин 10:10).

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

За доста и благословени години!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР