С бизнеса сме в постоянен контакт и той не е

...
С бизнеса сме в постоянен контакт и той не е
Коментари Харесай

Александър Николов и Асен Василев: Не очакваме спиране на доставките на руски газ

С бизнеса сме в непрекъснат контакт и той не е прекъсвал от декември месец. Няма по какъв начин да се трансформират помощите всеки ден. Цените на тока, на петрола и на газа се менят ежеминутно по тържищата. Цената на електрическата енергия е директно обвързвана с цената на газа. Планирането на обезщетенията за бизнеса би трябвало да бъде съобразено с подтекста на геополитическста обстановка. Наблюдаваме всичко и следим динамичната конюнктура с цените. Естествено, че при опция ще обсъдим възможността за удължение на обезщетенията.

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката във връзка високите цени на тока и опциите за енергийна рецесия поради войната в Украйна. 

" Не мисля, че рафинерията " Лукойл " ще има проблем. Там има различни доставки на нефт. Няма индикации за понижаване на потока от съветски газ. Няма по какъв начин да предвидим всички ходове по време на война. Това е безусловно невероятно. Вече няколко пъти съм обяснил какво ще създадем, в случай че се случи понижаване на на доставките на газта. Говоря за хранилището в Чирен, други възможности доставки на полутечен газ, който да се смесва с микса на Булгаргаз ", разкри той. 

" Мерките за обезщетения за бизнеса са написани до 31 март. Разбира се, че не се изключва опцията за тяхното удължение. " Както министър Николов сподели към този момент, постоянно можем да седнем на масата и да беседваме ", разгласи от своя страна вицепремиерът и министър на финансите. 

" И сега рафинерията на Лукойл работи с над 40% доставки на непознат нефт, а не на съветски. Това може да се вдигне и до 100%. За газа не чакаме прекъсване на доставките, само че даже и това се случи има опция с доставката на полутечен газ. Тогава обаче цената ще е друга. Мораториумът няма да продължи да работи след 31 март. Тогава енергийният регулатор ще взима решение за цените. Няма учредения и не очкавам някакви трагични промени в цените на парното и тока за битовите консуматори ", безапелационен бе Василев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР