С бързата помощ на мобилните оператори може да се локализира

...
С бързата помощ на мобилните оператори може да се локализира
Коментари Харесай

Съдия трябва да разреши засичането на телефона

С бързата помощ на мобилните оператори може да се локализира с акуратност до няколко метра хипотетичното ни местоположение отвън дома.

Предполагаемото местоположение, тъй като технологиите ще локализират мобилното ни устройство, а не нас самите. Това става посредством засичане на сигналите, които излъчва и приема мобилният ни телефон от близките базови станции на мобилните оператори.

Засичането става на правилото на геометрията на окръжностите. Недостатък е, че за разлика от градовете, операторите в ненаселените планински региони нямат толкоз огромен брой базови кафези.

За да получат данни от мобилните оператори за местонахождението на потърпевш в планината, спасителите би трябвало да се извърнат документално към районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", а те пък да получат документално позволение от дежурен арбитър.

В случая с изгубения сноубордист тази процедура е задвижена още на 21 март, незабавно след сигнала за изгубването му в 17 ч., разясняват от Планинската избавителна работа.

Районният съд в Благоевград също реагира бързо. След разрешението им почнало " неотложно " " позициониране по кафези " на мобилния уред ", споделят за bTV от мобилния оператор.

Всички настояват, че са работили бързо и в точния момент по открития ред, само че някои от спасителите са уверени, че има потребност от по-бърз законов механизъм за подпомагане на мобилните оператори в планините.

Позицията на сдружението на електронни връзки:

„ Аз съм сигурен, че сходна процедура може да се извърши в границите на часове и това е правено доста пъти. Но има и други способи да се свърши работа. Според новия закон за електронните известия има отговорности към мобилните оператори да не дават на център за незабавни повиквания 112 координатите на всеки, който се обажда към този център “, изясни Невен Дилков, зам.-председател на Сдружението за електронни връзки.

В съответния случай обаче позвъняване от сноубордиста няма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР