С българските евреи имаме обща кауза - да се преборим

...
С българските евреи имаме обща кауза - да се преборим
Коментари Харесай

Паргов: С бг евреите имаме обща кауза – борбата с фашизма и антисемитизма

С българските евреи имаме обща идея - да се преборим за историческа правота. За обективна оценка на интервала от българската история, за който в последните 28 години съзнателно се постанова тезата, че в България не е имало фашизъм. И надлежно не можем да приказваме за антифашистка битка.

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов по време на работна среща сред управленията на ОЕБ " Шалом " и на столичните социалисти. В диалога взеха присъединяване заместник-председателите на Горско стопанство на Българска социалистическа партия - София проф. Ваня Добрева и Христо Проданов, който е и заместник-председател на Групата за другарство България – Израел в Народното събрание, заместник-председателят на СОС Милка Христова и ръководителят на Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия - София Ленко Петканин. От страна на ОЕБ " Шалом " участваха ръководителят доктор Александър Оскар, изпълнителният шеф Юлия Дандолова, ръководителят на Фондацията на оживелите от Холокоста " Цедака " Максим Бенвенисти, основният секретар Йосиф Меламед, ръководителите на Етичната комисия и Контролния съвет към Консисторията проф. Владимир Пилософ и доцент доктор Емил Аструков, членове на Управителния съвет на РОЕ " Шалом " - София и други.
" Подобна среща е доста значима тъкмо в този миг. Българска социалистическа партия - София постоянно демонстрира ярка непоносимост към всяка демонстрация на неофашизъм, фашизъм, антисемитизъм и национализъм, съобщи Калоян Паргов. - В последната година имаше не малко сходни прояви, които са извънредно неприемливи за XXI век. За страдание, опасността идва освен от маргинални организации и партии. Проблемът е, че сходни прояви станаха част от " оръжейния " боеприпас и на ръководещи партии ". 

Калоян Паргов добави, че столичните социалисти и Организацията на евреите в България " Шалом " са съидейници в битката против опитите да бъде дадена погрешна и изкривена оценка на историята, с което да бъдат заблудени новите генерации.

Лидерът на столичните социалисти означи също, че Българска социалистическа партия - София се опълчва намерено на всички прояви на антисемитизъм и тирада на омразата, а групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет беше първата, която изиска изрично възбрана за провеждането на Луковмарш.

Членовете на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София заявиха, че ще се включат във всички събития, отдадени на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи и депортацията на евреите от Тракия и Македония, в това число и готовността да предизвикват кръгла маса по тематиката в границите на Председателството на Съвета на Европа следващата година.

Бяха разисквани и съответни начинания по отбелязването на идната годишнина, в това число разпространение на акцията " Незабравените - 75 лица на спасението ", работа с учебните настоятелства по провеждането на открити уроци и други В умозаключение доктор Александър Оскар показа, че всеки един евреин да има ангажимент към българското общество, само че дружно можем да реализираме доста повече. " Шалом " е безпартийна, само че не и неполитическа организация и ние имаме вяра, че в случай че надмогнем разликите си и се обединим към полезностите, които споделяме, ще бъдем доста по-полезни за развиването на България и гражданското общество ". 

По мотив настъпването на еврейската Нова година управлението на Българска социалистическа партия - София поздрави българската еврейска общественост със " Шана това " и пожела една мирна и благополучна година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР