С балетната класика „Спящата красавица“ Софийска опера и балет чества

...
С балетната класика „Спящата красавица“ Софийска опера и балет чества
Коментари Харесай

Творчески юбилей на Маша Илиева ще бъде отбелязан с два спектакъла на „Спящата красавица“


С балетната класика „ Спящата хубавица “ Софийска опера и балет празнува 40 години креативна активност на примабалерината Маша Илиева. Запомняща е изключителната ѝ артистичност, съчетана с изрядна техника, характер и блестящо театрално наличие.

„ Силфида “
Снимка: Личен списък


В репертоара на примабалерината влизат всички огромни функции от балетния плакат на театъра в този интервал: Жизел – „ Жизел “, Китри – “Дон Кихот”, Одета – Одилия – „ Лебедово езеро “, Силфида – „ Силфида “, Жулиета – „ Ромео и Жулиета “, Аврора, Фея Люляк – „ Спящата хубавица “, мадам Ортанс – “Зорба гъркът” и доста други.

„ Жизел “
Снимка: Личен списък


В интервала 2001-2003 година Маша Илиева е живописен началник на Националния балет – София. Тогава българската балетна аудитория за първи път се среща с творчеството на Баланчин и се слага истинската режисура на “Силфида “.

С Трифон Митев в „ Дон Кихот “
Снимка: Личен списък


От 2009 година е репетитор в Софийска опера и балет, а през 2014 г, към този момент като балетен режисьор, Маша Илиева възвръща балетната класика „ Спящата хубавица “ на сцената на националния ни оперен и балетен спектакъл, запазвайки достоверността на балета. Премиерата се състои на 14 ноември 2014 година и се радва на огромен триумф.

Премиерата на „ Спящата хубавица “ през 2014 година
Снимка: Личен списък


Зрителите на Софийска опера и балет още веднъж ще могат да се насладят на приказната балетна класика „ Спящата хубавица “, режисура и постановка на Маша Илиева, на 11 и 12 февруари 2022 година от 19:00 ч. Двата спектакъла са честване на известната българска балерина, справедливо самопризнание за дългогодишната ѝ работа като примабалерина, хореограф, репетитор, възпитател и балетен режисьор.


Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР