S-bahn проектът за изграждане на градска железница в Пловдив е

...
S-bahn проектът за изграждане на градска железница в Пловдив е
Коментари Харесай

Влакчетата за S-bahn на Пловдив трябва да бъдат поръчани в началото на 2023 година

S-bahn планът за създаване на градска железница в Пловдив е все по-обсъждана опция за града, откакто част от вложенията по него бяха включени в Плана за възобновяване и резистентност. Градската железница все по-често участва в говоренето на ръководещите на Пловдив и като само световно, само че и по-дългосрочно решение, за транспортните проблеми на града и района.
Прочетете още
Припомняме, че закупуването на тъй наречените железопътен преносим състав беше включено в Плана за възобновяване и резистентност. Мярката за поръчка и внедряване на жп състав с нулеви излъчвания за крайградски и междурегионални транспорти не се изчерпва до Пловдив, а включва създаване на такива s-bahn системи и в София и други обитаеми места.

Според последните Приложения към Плана за възобновяване този план е очакван за първото тримесечие на 2023 година . А с цел да се изиска финансиране по него би трябвало да бъдат подписани контракти след открита обществена и недискриминационна и конкурентна процедура за възлагане за закупуване на:

— 42 електрически мотрисни влака (ЕМВ) за пътнически услуги в крайградския превоз с оптималната скорост от 160 km/h, оборудвани с бордова инсталация за ERTMS

— 7 двуетажни ЕМВ с най-малък потенциал от 300 места за сядане и 35 едноетажни ЕМВ с най-малък потенциал от 200 места за сядане;

— 20 влакови композиции с двустранно (бутанетеглене) ръководство за междурегионален превоз, в това число оборудвани с бордова инсталация за ERTMS локомотиви с оптималната скорост от 200 km/h;

— 18 отдалечено ръководени маневрени локомотива с акумулаторна батерия.

 

С другите думи би трябвало да бъдат оповестени една или повече публични поръчки за съответния жп състав,  които да завършат с определен реализатор и да не бъдат обжалвани пред Комисия за защита на конкуренцията, с цел да може този стадий да бъде изпълнен и да се изискат парите от Европа по Плана за възобновяване. Ако пък бъдат обжалвани, би трябвало да има изговаряне на Комисия за защита на конкуренцията, че са законосъобразни. Едва при определен реализатор и завършили изчерпателно процедури, в случай че има такива в Комисия за защита на конкуренцията, ще може да се пристъпи и към осъществяване на съответния план. 

Институцията, която би трябвало да открие една или повече публични поръчки съгласно зависи дали закупуването ще бъде разграничено на обособени позиции или на разнообразни поръчки, е Министерство на превоза и известията. В този смисъл Министерството ще стане притежател на влаковите композиции.

Интересен миг е, че според контракта за задължението за осъществяване на социална услуга собствеността би трябвало да не може да бъде трансферирана на определеното железопътно дружество . С други думи жп сдружението, което ще бъде оператор на транспортите, ще бъде единствено ползвател. Друг е въпросът обаче дали съответните влакови композиции могат да бъдат трансферирани в общински активи - да вземем за пример към Община Пловдив. 

Въвеждането в употреба пък е планувано за първото тримесечие на 2026 година . До тогава не просто влаковете би трябвало да дойдат, само че и да действат, което значи, че тряжбва да е подписан контракт за социална услуга, който пък се случва на база съответна процедура за възлагане. Предоставянето за прилагане от оператор - жп дружесто да вземем за пример, ще бъде гратис, само че Министерството ще има право да си го получи назад и да го даде на идващ оператор. 

Какво планува Планът? 

Идеята на закупуването на мотрисите и други транспортни детайли с нулеви излъчвания е да се усъвършенства подвижността и да се понижат нездравословните излъчвания.

Освен закупуването на преносимия състав се планува реализацията на ограничения за възстановяване на организацията за употреба на влаковете в страната, както и основаване на механизъм за поддръжка на новозакупените влакове. По отношение на новозакупения преносим състав е планувано възлагането на дейностите по неговата поддръжка за интервал от 15 години, като те обаче ще се покриват със лични средства. Това ще подсигурява, че влаковете ще могат да се експлоатират пълноценно и равнището на обслужване ще бъде обект на непрекъснат надзор.

Крайградските региони на Пловдив са с натоварен трафик, който основава съществени поблеми за напредването в града. Причината е, че всекидневно хората от близки обитаеми места пътуват към Плодвив, а след това и назад до домовете си. Огромен е броят на работещите в Индустриалните зони, които в всеобщия случай правят тъкмо срещуположно придвижване - от града към зоните и назад.  Градският превоз обаче е проведен единствено в границите на общината. 

Припомняме, че съгласно разбор вдоклада най-натовареното направление в региона на Пловдив е връзката с Асеновград. Следващото по натоварване направление е това сред Пазарджик и Димитровград. Макар и по-слабо по отношение на другите две, направлението до Карлово също генерира значителен трафик, изключително във връзка с ежедневните трудови пътувания. Заедно с горепосочените проблеми на трудовата миграция, това основава ежедневни тапи на входно-изходните артерии на Пловдив и по огромните булеварди.  Железопътният превоз има положителни предпоставки да предложи опция, само че все още слабата периодичност на обслужваните посоки, както и ограничавания преносим състав не разрешават усъвършенстване в тази тенденция.

Така за Пловдив се плануват 7 жп състава по трасето Карлово - Пловдив - Асеновград, които да се движат на шпации сред 20 и 60 минути. На час пък се планува да се движат 6 мотриси по направлението Пазарджик - Димитровград и 3 по пътя Пловдив - Белозем.

Ето и скица за превоза на Пловдив: 



Необходимият преносим състав за обслужване на направленията в посочения честотен диапазон е следният:
7 бр. двуетажни мотрисни влакове с най-малък потенциал на седящи места 300 бр.35 бр. едноетажни мотрисни влакове с най-малък потенциал на седящи места 200 бр.
Повече от ясно е обаче, че тези линии не извършват смисъла на тъй наречените S-bahn на Пловдив, по този начин както той е презентиран от локалните управляващи. Просто тъй като това не съставлява градска железница в смисъла, който в началото беше влаган в това, а разширени по-чести междуградски курсове. 

Освен това е изключен доста значим миг за градската железница е, че все още не са планувани средства за инфраструктура - естакади, паркинги по системата Park&Ride (паркирай и пътувай), спирки и така нататък По Плана за възобновяване всички тези мотриси би трябвало да се движат по същестуващи трасета от TEN-T мрежата /Трансевропейска транспортна мрежа/. Част от жп мрежата сега се модернизира по други европейски стратегии. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР