С баба ти все още не бяхме сключили брак, беше

...
С баба ти все още не бяхме сключили брак, беше
Коментари Харесай

Пеле - човекът, който спираше войни

„ С баба ти към момента не бяхме сключили брак, беше пролетта на 1959 година. Пеле щеше да идва в България със Сантош за другарски мачове с националния тим. Голямо събитие, едвам намерихме билети, само че двамата с нея бяхме на стадиона. Страшен проливен дъжд, от самото начало не спря да вали. „ Васил Левски “ се пукаше по шевовете, имаше и правостоящи по стълбите. И аз, и баба ти – и ние там, под дъжда. Предложих й да си вървим, да не се намокри, нали е жена, но тя изрично отхвърли. Че по кое време различен път ще забележим Пеле? “

Тази история е разказана на създателя на тези редове персонално от дядо му. И е едно от многото доказателства за величието на именития бразилец,. Млади, остарели, мъже, дами – всички са запленени от магията му. И всеки желае да се допре до нея.

Роден на 23 октомври 1940 година в Треш Корасоиш, щата Минаш Жерайш, в фамилията на Дондиньо (бивш футболист на Флуминензе) и Селест Аранчис, Едсон Аранчис до Нашименто, станал прочут като Пеле, израства в сложни условия. Татко му би трябвало да приключи футболната си кариера заради травма, парите са малко. Младият Пеле е заставен да оказва помощ за бюджета, работейки като сервитьор. Родителите му са толкоз небогати, че макар желанието на бащата да научи сина си да играе футбол, това се случва не с същинска топка, а с грейпфрут, завързан за връвчица или със остарял чорап, препълнен със смачкани вестници.

 
 Pele Kid Фейсбук Снимка: Официален Facebook профил
Хлапето обаче показва заложби, пък и последователно се влюбва в играта. Когато през 1950 година скромният Уругвай побеждава Бразилия и печели Световната купа на „ Маракана “, Дондиньо се разплаква. Още ненавършил 10, Пеле се обръща към него и споделя: „ Спокойно, тате, аз ще печеля Световното за теб и за Бразилия някой ден “.

Преди това да се случи, той в началото играе футзал, а на 15 се причислява към Сантош. Дебютира на 7 септември 1956 година против Коринтианс и оказва помощ на своя отбор да завоюва със 7:1, като бележи едно от попаденията. Веднага локални публицисти му лепват етикета „ бъдеща суперзвезда “ , а няма и година след първия си дуел в мъжкия футбол, той е извикан и в националния тим на Бразилия.

Пренасяме се до 1958-а, когато кариоките стартират да пишат неповторимата си история на международната футболна сцена, въодушевени от голобрадия Пеле. Мондиалът в Швеция е първият, в който те ликуват, надделявайки скандинавските си домакини във финала с 5:2. Два от тези голове са таман на великана с номер 10 на гърба. Истината е, че в груповата фаза той не се разписва нито един път, само че с идването на решаващите срещи просто е неукротим. Бележи основното попадение за 1:0 над Уелс на четвъртфиналите, след това хеттрик във вратата на Франция на полуфинал, и упоменатите два гола във финала. Пеле извършва обещанието към татко си, печелейки международната купа!

 
 Pele First WC Фейсбук Снимка: Официален Facebook профил
Само на този Мондиал той реализира забележителни неща и слага върхове, неподобрени и до през днешния ден – най-млад международен първенец (на 17 година и 234 дни), най-млад изпълнител на Мондиал, най-млад създател на хеттрик на Световно … Върхови достижения, които с течение на времето се натрупат от ден на ден и повече.

И за които, да не се лъжем, знаят евентуално и децата. 643 гола в 659 мача за Сантош; общо 1283 попадения в 1363 срещи в цялата му кариера; единственият троент международен първенец ; към момента водещ голмайстор на Бразилия, въпреки и делящ първото място с Неймар; най-вече асистенции в историята на Световни първенства; човек, определян за най-великия футболист на всички времена …! И можем да си приказваме за всеки един връх, за всяко Световно, за купите със Сантош, само че все ми се коства, че друго е по-ключово…

Да, тъй като Пеле не е просто статистика и числа. Те са ясни и неоспорими. Пеле е нещо доста повече. Той е събитие, той е спортист от най-висша класа, той е обич, той е ентусиазъм, той е магия… Той е Краля!

 
 Pele Maradona Фейсбук Снимка: Официален Facebook профил
Не са доста хората, които могат да се похвалят, че са спрели война . Но Пеле е един от тях. Толкова съществено е въздействието му.

Става дума за Гражданската война в Нигерия, която се води сред 1967-а и 1970 година Брутално кървясъл спор с милиони жертви! Който обаче е краткотрайно пресечен, когато през януари 1969-а Пеле и съотборниците му от Сантош идват за контрола с националния отбор на страната. Документирано е, че враждуващите страни стигат до съглашение да прекратят бойните дейности за 48 часа, с цел да може всички да се насладят на футбола от най-висше качество, който Пеле и компания практикуват. Някои митове настояват, че дори бойци от двете армии са ангажирани с защитата на дуела и стоят един до друг до момента в който той се играе, като че ли война няма. Жилмар и Коутиньо обаче описват, че едвам качили се в самолета, футболистите почнали да чуват изстрели, подновяващи борбата. Така или другояче, в записките си самият Пеле твърди, че до момента в който Сантош е в Нигерия, войната е спряла краткотрайно.    

Но… по тази причина футболът е най-великата игра. Той гради мостове, които други са изгорили. Той е приятност за душата, за сетивата. Обединява, основава другарства, въодушевява. Кара ни да забравяме сложните моменти, даже и за малко. И го прави по извънредно хубав и грациозен метод, който от време на време стопира дъха ни и по едно и също време с това кара сърцето да бие с 200 удара в минута.

Всъщност… Футболът е Пеле, а Пеле е футболът…  

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР