С апарата за извличане на кръвна плазма в Пловдив вече

...
С апарата за извличане на кръвна плазма в Пловдив вече
Коментари Харесай

Д-р Павлина Михайлова обясни при кои пациенти с К-19 помага лечението с прясна кръвна плазма

С апарата за добиване на кръвна плазма в Пловдив към този момент стават пет в България. Има три в София и един във Варна. Интересът обаче е доста по-голям.

Броят на запитванията от лекари, които желаят да ползват метода, е към тройно по-голям от опциите на центровете. Един от тях може да поеме 10, с повече старания 15 пациенти дневно, които да дарят плазма, изясни пред " " доктор Павлина Михайлова, ръководител на Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма ".

"Получаваме писма и известия и от родственици, и от самите заболели. И от лекари, които държим в течение на новостите. Нашата роля е единствено да насочваме, където има потребност.

За страдание, чакането за плазма е съществено. Окръжна болница ​- София имаше запитвания за 4 пациенти, пет-шест дни все не успяваха да им доставят плазма “, показа още доктор Михайлова.

Тя показа, че няколко лечебни заведения в Пловдив работят от седмици с плазмата. Процедурата е общоприета и един доктор е наясно по какъв начин се ползва, само че от Сдружението са изпратили протокол.

Новият вик в лекуването е това с прясно замразена плазма. Тя оказва помощ на пациенти във втора фаза, т.е. към този момент минали 13-и ден без усъвършенстване.

Сдружението ще направи уебминар с всички заинтересувани лекари, с цел да изясни тънкостите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР