С амо преди дни 27-годишната Нур Мукадам, дъщеря на бившия

...
С амо преди дни 27-годишната Нур Мукадам, дъщеря на бившия
Коментари Харесай

DW: Застреляна и след това обезглавена: убийствата на жени в Пакистан са чести, брутални и безнаказани

С амо преди дни 27-годишната Нур Мукадам, щерка на някогашния пакистански дипломат в Южна Корея, бе брутално убита в Исламабад. Твърди се, че хипотетичният грабител, Захир Замир Джафер, е бил неин прочут. Според полицията той е прострелял Мукадам, след което я е обезглавил, пишат от " ".

Насилието против дами е необятно публикувано в Пакистан, само че последната вълна от убийства шокира обществото в Ислямската република.

Наскоро в южната провинция Синд един мъж изгори брачната половинка си жива. Същия ден в Шикарпур различен простреля жена си, вуйна си и двете си малолетни дъщери. Трийсетгодишна жена, изнасилена и намушкана с нож в събота в град Равалпинди, умря от раните си на идващия ден. Наскоро отново в Синд една жена умря, откакто е била изтезавана от мъжа си, а месец преди този момент в Пешавар сякаш в името на достойнството си мъж умъртви две дами, една от които някогашната му брачна половинка.

Всички тези закононарушения отприщиха спор за неспособността на страната да закриля дамите, за културата на безотговорност и за аргументите, които карат обществото да лимитира независимостта на дамите и да ги подлага на принуждение.

Култура на безнаказаността

Пакистан е на шесто място в света измежду страните, в които дамите са изложени на най-голяма заплаха, а напоследък там се следи внезапно повишение на половите закононарушения и случаите на домашно принуждение.

Според редица правозащитници за това внезапно повишаване е отговорна културата на безотговорност. "Мъж, наръгал дванайсет пъти с нож млада адвокатка, неотдавна бе оневинен от съда. Каква поука би трябвало да си извадят от това тези, които упражняват принуждение против дамите? ", споделя пред Дъждовни води някогашната депутатка от провинция Балохистан Ясмин Лери.

Защитничката на женските права Мухтар Май, оживяла след групово обезчестяване през 2002 година, изяснява пред Дъждовни води: "Онези, които упражняват принуждение против дамите, не се боят от юридически последици ". Май прибавя, че множеството пакистански мъже даже не считат побоя над жена за форма на принуждение. Според нея пакистанското общество към момента е в плен на феодални и племенни порядки.

И други деятели винят патриархалните настройки в обществото. "Жените биват приучвани да се подчиняват на мъжете, тъй като последните са с по-висок статут в фамилията ", споделя Мааназ Рехман, феминистка от Лахор и добавя, че жертви на принуждение постоянно стават дами, които се пробват да отстояват правата си.

Патриархат и вяра

Шазия Кан, друга активистка от Лахор, счита, че в избрани случаи религиозните упътвания предизвикват мъжете. "Ислямските духовници поясняват религиозното обучение по метод, който основава у мъжете усещане, че на тях им е разрешено да бият дамите си. Освен това те насърчават браковете сред малолетни и с малолетни девойки и наставляват дамите да се подчиняват на мъжете си, даже когато последните издевателстват над тях ", твърди тя. Според Кан по този метод духовниците в действителност предизвикват мъжете да се държат подтиснически с дамите.

Министър-председателят Кан упреква жертвите

Според доста правозащитници в Пакистан повишеното принуждение против дамите в страната се дължи и на обстоятелството, че министър-председателят Имран Кан упреква самите жертви.

Миналия месец, консервативният министър председател провокира бурно възмущение с мненията си, които внушават, че дамите сами са отговорни за половото принуждение против тях. "Когато дамата е разголена, това провокира мъжете, в случай че не са роботи ", сподели Кан в телевизионно изявление, като добави, че това "всички го знаят ".

Преди време, на конференция, министър председателят се бе изказал отново в този дух, намеквайки, че повишаването на половото принуждение в Пакистан се дължи на отсъствието на "пурда " - практиката на забулване - в страната.

"Кан и министрите му не стопират с нападките си против дамите в Пакистан и по този начин насърчават омразата, а като разследване и насилието против тях ", споделя активистката Шазия Кан.

Ясмин Лери счита, че държавното управление на Кан не е сторило нищо, с цел да отбрани дамите. Вместо това то изпрати законопроект, който цели да спре изтезанията на дами, на религиозните водачи, които съзнателно го саботират, споделя тя.

Консервативните кръгове упрекват "културата на Запада "

Подобно на премиера Кан, консервативните кръгове в страната също стоварват виновността за половото и физическо принуждение против дами върху "западната просвета ".

Бившата депутатка Самия Рахил Каази съобщи, че в скорошните произшествия са забъркани хора, отдалечили се от ислямското обучение. "В случая с Нур Мукадам, хипотетичният причинител е безбожник, повлиян от Запада ", споделя тя пред Дъждовни води и декларира, че разслабените фамилни връзки ведно с настъплението на западната просвета са причина за закононарушенията. Депутатката Кишвар Зехра също е на това мнение: "За да сложим завършек на тези закононарушения, би трябвало да възродим фамилните полезности ".

По тематиката

Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Майка на плажа: - Ваньо, не влизай в дълбокото да не те хване някой спазъм! Друга майка наоколо: - Мишо, не влизай на дълбокото, маме!… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВ Топ 10 на класацията има единствено японски коли, а една от тези марки има смразяващите 7 представителя!Проверете какво ви поучават източните мъдреци съгласно зодията виПрез всичките тези години парчето торта е съхранявано в стреч фолио в остаряла форма за печенеКакво разпореди здравният министърСградата е с повърхност над 2000 квадратни метра и с наем от 66 000 лв. на месец, които би трябвало да се изплащат от бюджета на болницатаКолко са имунизираните във федерациятаМинистерство на опазването на здравето направи уточненияВАП сезира културния министър и изисква информация за имотаСъдия в Испания е видял " задоволителни учредения " за развой против певицатаНовината заяви синът муРаботна група ще изследва нуждата от строежаПри мъжете и дамите равнището на антитела в кръвта се трансформира по друг начинСредният им размер през тази година ще доближи 550 лева
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР