С африканска чума са четири от шестте отстреляни диви прасета

...
С африканска чума са четири от шестте отстреляни диви прасета
Коментари Харесай

Африканска чума покоси диви прасета в Каварненско

С африканска чума са четири от шестте отстреляни диви свине по време на неделния лов край каварненското село Българево. Това заяви на брифинг заместител регионалният шеф на Добрич Красимир Николов след съвещание на регионалния координационен щаб. Той посочи, че инфектираните животни са отстреляни в оградено ловно оборудване с повърхност 1010 дка. Заразата може да е пренесена посредством храна, птици, дребни хищници или от ловци.
На ловците им направило усещане необикновеното държание на животните – вместо да бягат при стрелбата, те се скупчвали. Освен това по устата на дивите свине имало пяна. При извършения лов на същото място ден по-рано не са видяни признаци на заболяването.
През събота и неделя следва всеобщ отстрел и заличаване, на което ще бъдат подложени всички към 60 диви свине в този сектор, както и всички хищници. Преди това ще се извърши инспекция дали е нарушена целостта на оградата в ловното оборудване.
В непосредственост до инфектирания със болестта сектор няма животновъдни ферми, най-близката е на територията на община Генерал Тошево, е информацията на Николов.
По данни на кмета на Каварна Нина Ставрева стопаните в региона към този момент колят домашните си свине, с цел да се предпазят от болестта. Техният брой е сред 500 и 600. Предстои да се извърши броене на всички домашни животни.
Във връзка с ограниченията за неразпространение на инфекцията са набелязани три 20-километрови зони за сигурност. В първата така наречен инфектирана зона влизат Каварна и селата от тази община Българево, Топола, Свети Никола, Камен бряг, Хаджи Димитър, Поручик Чунчево, а също Шабла и селищата в общината Езерец, Горун, Тюленово, Ваклино, Крапец и Дуранкулак.
Буферната 20-километрова зона също включва обитаеми места от двете общини Шабла и Каварна, а третата – надзорна зона обгръща цялата Добричка област.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР