С абсолютния минимум от 121 народни представители управляващите успяха да

...
С абсолютния минимум от 121 народни представители управляващите успяха да
Коментари Харесай

Депутат на кислородно дишане спаси кворума

С абсолютния най-малко от 121 народни представители ръководещите съумяха да съберат кворум и да стартира съвещанието на Народното събрание, заяви " Офнюз ".

116 депутати се записаха в пленарната зала. 5-ма народни представители се записаха отдалечено посредством видео връзка. От видеото се видя, че председателката на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) се намира в болница и е на кислородно лекуване. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева накара всеки от петимата, включително Александрова, да съобщи персонално " тук " и гласът им да бъде регистриран.

След това Караянчева бързо разгласи старт на съвещанието. Възможност за отдалечено присъединяване на депутатите под карантина или заболели от ковид беше въведена от Народното събрание предишния петък след необичайно броене на депутатите в залата.

В регистрацията не участваха депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. След като бе открит кворум социалистите влязоха в зала. Движение за права и свободи предходната седмица оповестиха, че няма да вземат участие тази седмица в съвещанията, до момента в който не бъдат опровергани подозренията за народен представител под карантина, който е взел участие в съвещанията на Народното събрание.

От Българска социалистическа партия направиха предложение за чуване на здравния министър Костадин Ангелов за ситуацията с ковид в страната. От ГЕРБ възразиха, че предлагането не дава отговор на реда по правилника, а председателката на групата Даниела Дариткова упрекна опозицията, която отхвърля от месеци да се записва, с думите:

" Не ви ли е неловко от сътрудниците, които представяме от болничните стаи на кислородно лекуване. Не ви ли е неловко! "

Тези, на които би трябвало да им е неловко са ръководещите, които " изнасилват " сътрудниците си да се записват и от лечебните заведения, отговори и Георги Свиленски (БСП). Не Българска социалистическа партия, а българските жители желаят да схванат какво се случва в опазването на здравето, сподели още Свиленски.

" Няма по какъв начин да приемем всичко това, което казахте. Г-жо ръководител, въз основата на кой устав и кой член от правилника в петък приехте това решение, с което карате сътрудници от болничното заведение да вземат участие в съвещанията. Обвинявате ни, че не познаваме правилника. Вие като ръководител научихте ли Правилника и разбрахте ли, че в петък в 15 ч. след обяд няма по какъв начин да вкарате план за решение, който да бъде гласуван в 16 ч. В петък съвещанието е нелегитимно и вие го знаете доста добре. При поименната инспекция в зала участваха 118 народни представители ", съобщи Свиленски.

Даниела Дариткова описа, че персонално се е обадила на депутатите от Българска социалистическа партия да вземат участие в регистрацията в тази комплицирана обстановка, тъй като вирусът не щади никого.

" Обясних напълно правилно на проф. Михайлов, че в случай че вие участвате в регистрацията, в случай че се покажете виновни към работата си като парламентаристи, ще подкрепим настояването за чуване на министър Ангелов. За това, уважаеми сътрудници, аз още веднъж удостоверявам тези свои думи. Да, значимо е да се изслуша министърът, само че тогава, когато вие участвате в кворума, в председателски съвет, когато вие бъдете виновни народни представители ", сподели още доктор Дариткова.

Проф. Георги Михайлов (БСП) съобщи, че се употребява език на омразата в процедура към Караянчева. " Не желая да напомням и да позволявате различен път сътрудници да си изпускат нервите. Да изясняват, че в случай че се записва една парламентарна група, нещо значимо ще се случи, в случай че не се записва, няма да се случи, само че то е значимо. Дайте да седнем на земята. Вие хвърчите във въздуха ", сподели проф. Михайлов.

" Предвид на това, че през днешния ден вие не направихте кворум, вие не бяхте в пленарна зала, считам, че вие не се интересувате от тематиката, която повдигате. Ако вие бяхте пристигнали на председателски съвет, можехме да обсъдим вашето предложение и сътрудниците ръководители на парламентарни групи можеха да ви поддържат. Не може по този метод с процедурни хватки, нарушавайки правилника, да извивате моите ръце и да говорите по метода, който говорите от трибуната ", сподели за край Цвета Караянчева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР