С 99% сигурност може да се каже, че лидерът на

...
С 99% сигурност може да се каже, че лидерът на
Коментари Харесай

Лидерът на "Ислямска държава" е жив, съобщиха кюрдски и иракски разузнавачи

С 99% сигурност може да се каже, че водачът на " Ислямска страна " Абу Бакр ал Багдади е жив и се намира южно от сирийския град Ракка, твърди висопокоставен източник от разузнаването на Иракски Кюрдистан в изявление за " Ройтерс ". Същото изказване е направил за английския " Дейли телеграф " Абу Али Басри, който оглавява отдела за разузнаване и контраразузнаване в иракското вътрешно министерство.

Думите му идват на фона на известията от Москва тъкмо преди месец, че Багдади евентуално е умрял при въздушен удар. Оттогава съветските управляващи упорстват, че гибелта му може да се удостовери съвсем сигурно, само че информацията не се потвръждава от американските или от иракските им сътрудници. Миналата седмица иракски издания цитираха изказвания на групировката, съгласно които той е умрял, само че те не бяха доказани от Багдад.

" Определено е жив. Не е мъртъв... Не забравяйте, че работата му се корени в дните му в " Ал Кайда " в Ирак. Криеше се там от силите за сигурност. Знае какво прави, " споделя Лахур Талабани, който оглавява една от двете разследващи организации на иракските кюрди. Талабани споделя още, че " Ислямска страна " трансформира тактиката си и ще трябват най-малко няколко години, с цел да бъде ликвидирана, защото ще се засилва и евентуално ще бъде управлявана от някогашни разузнавачи от времето на Саддам Хюсеин.

" Имаме по-голям интерес от други, от интернационалните и арабските разследващи служби, да го преследваме и заловим, да следваме придвижването му и това на почитателите му, " споделя за " Дейли телеграф " Али Абу Басри от разузнаването към вътрешното министерство в Багдад. " Групите, които следят ( " Ислямска страна " ), отхвърлят новините за гибелта му и други вести за здравето му, които бяха оповестени неотдавна.

Други източници на вестника означават, че напоследък Багдади евентуално не е бил в Ракка и се движи в следената от джихадистите територия по сирийско-иракската граница. Жител на Джбайдет ал Окайбат, село в покрайнините на Дейр ез Зор, който е в ръцете на групировката, твърди, че водачът дезертьор се появил на молебствия за Ейд ал Фитр (празникът, започващ в края на свещения месец Рамазан) дружно с още 200 души и изглеждал " здрав и в добра форма. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3111)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР